Kategoria: Ratkaisu

Tämä toimii: Yhteistyöllä työelämä tutuksi 

Tässä blogissa Hämeenkyrön kunnan etsivät nuorisotyöntekijät Samuli Kaukonen ja Reeta Eloranta sekä starttivalmentajat Maija-Reetta Vuolle ja Lauri Virtanen kuvaavat oman paikkakuntansa tapaa tehdä yhteistyötä perusopetuksen kanssa. 

Milli taklaa nuorten huumausaineongelman seurauksia yhteistyöllä Turussa 

Terveysneuvontapiste Milli on Turussa toimiva matalan kynnyksen toimipiste. Siellä vähennetään pistämällä huumeita käyttävien käyttöhaittoja ja tuetaan heidän läheisiään. Palveluita tarjotaan tarpeen mukaan aina laajasta terveydenhoidosta ruoka-apuun ja asumispalveluissa avustamiseen asti. Toimijoiden välinen yhteistyö on keskiössä ja tässä blogissa sitä kuvaavat vastaava terveydenhoitaja Sanna Järvensivu ja Varsinais-Suomen etsivän nuorisotyön koordinaattori Tommi Grönroos.

Tsempit ja jaxuhalit eivät riitä: Nuori on nostettava palvelujärjestelmän keskiöön!

Miten rakennetaan aidosti vaikuttava nuorten palvelujärjestelmä? On tarkasteltava koko yhteiskuntaa nuoruuden näkökulmasta ja kehitettävä nuorilähtöisiä toimintamalleja. Kun halutaan paikata palvelupolkujen putoamiskohdat ja rakentaa siltoja eri palvelujen välille, toimivat nuorisotyöllinen työote ja sosiaalinen vahvistaminen mainioina lähtökohtina monialaiseen yhteistyöhön! Tässä blogissa Inton toiminnanjohtaja Timo Kontio, viestintäpäällikkö Annemari Kivivuori ja vaikuttamistyön asiantuntija Reetta Pietikäinen kuvaavat aidosti vaikuttavia toimenpiteitä nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn ja osallisuuden lisäämiseen.

Toisen asteen koulutuksen maksuttomuus mahdollistaa rauhan tutkinnon suorittamiseen

Hallitus päätti huhtikuun kehysriihessä toisen asteen maksuttomuuden loppuvan sinä vuonna, kun nuori täyttää 18 vuotta. Toinen aste ei näyttäydy kaikille nuorille houkuttelevana oppimisympäristönä ja huoli taloudellisesta tilanteesta opintojen aikana työntää nuoria yhä kauemmaksi oppilaitoksista. Tässä artikkelissa Inton opinnollistamisen asiantuntija Elina Peränen avaa vaikutuksia hallituksen kehysriihen päätöksestä toisen asteen maksuttomuuden muuttamisesta 18 ikävuoteen.

Työllisyyden kuntakokeilun ja etsivän nuorisotyön yhteistyö sujuvoittaa nuoren polkua Lahdessa

Etsivän nuorisotyön ja työllisyyden kuntakokeilun nuorten tiimin välille on Lahdessa rakennettu sopimuksellisuuteen perustuva yhteistyömalli. Kirjattuihin käytäntöihin perustuva yhteistyö sujuvoittaa nuorten ohjaamista ja tukea. Tässä ratkaisublogissa yhteisöpedagogit (YAMK) Hanna Merivirta ja Petra Mäki kertovat, miten malli luotiin ja miten sitä hyödynnetään. Saat blogista hyviä vinkkejä myös siihen, kuinka opinnäytetöitä voi hyödyntää organisaation kehittämisessä.

Tulevaisuuden ennakointia tekoälyllä nuorisotyössä

Tulevaisuuden ennakointi tarkoittaa vaihtoehtoisten tulevaisuuksien kartoittamista ja toimenpiteiden miettimistä toivottuun tulevaisuuteen pääsemiseksi. Tulevaisuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa digitalisaatio ja koneiden yleistyminen, ilmastonmuutos ja väestön ikääntyminen. Tässä ratkaisut-blogissa etsivä nuorisotyöntekijä Juha Mertala pohtii vaihtoehtoisia tulevaisuuksia eri näkökulmista. Millaista voi olla tekoälyn hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä? Nuorisotyössä ja etsivässä nuorisotyössä on perinteisesti korostettu vuorovaikutusta, ymmärtämystä ja yksilöllistä … Jatkuu

Kansanedustaja kysyy, Into vastaa – onko etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan määrärahoja leikattu? 

Kansanedustaja Marko Kilpi (kok.) jätti 8. helmikuuta ministeri Bergqvistin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen. Kilpi kysyy: Onko hallitus leikannut etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan rahoituksesta, onko kyse määräaikaisen rahoituksen päättymisestä vai onko kyse rahoituksen lisäyksestä ja millä tavalla rahoitustilanne vertautuu normaaliin rahoitustasoon ennen korona-aikaa ja ennen edellisen hallituksen määräaikaisia lisäyksiä? Me Intossa autamme mielellämme hahmottamaan monimutkaisen rahoituksen kokonaisrakennetta. Alla vastauksia, olkaa hyvä.

Toiminnalliset ja luovat menetelmät ovat sosiaalisen vahvistamisen ja kasvatustyön kovaa ydintä 

Ammattilaisten työkalupakeissa on monipuolisesti erilaisia menetelmiä ja työkaluja, joilla tehdään todeksi sosiaalisesti vahvistava kasvatus- ja valmennustyö. Olemme koonneet Menetelmät jakoon –koulutuksissa ammattilaisten toisilleen jakamat vinkit Inton materiaalipankkiin. Niiden läpikäyminen kertoo paljon etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan arjesta. Inton Emmi Paananen ja Susanna Palo tekevät näkyväksi menetelmällisyyden merkitykset tässä näkökulmatekstissä. Linkki vinkkeihin jutun lopussa.

Uusi opas tarjoaa työkaluja kestävä toiminnan ja kiertotalouden käsittelyyn  

Kiertotalous, vastuullisuus ja kestävä toiminta ovat jo arkea työelämässä. Tässä blogissa Kiertotaloudesta kasvua -hankkeen projektisuunnittelijat Tuija Hyyrynen ja Aurora Juntunen valottavat aihetta uraohjauksen näkökulmasta. Hankkeessa on tuotettu Työkaluja kestävän työelämän uraohjaukseen –opas, joka sisältää asiakastyössä kertyneet opit ja oivallukset uraohjaajille ja ohjaustyötä tekeville.

Budjettiriihi: hallitusohjelma toteutuu vain, jos nuoriin panostetaan nyt

Hallitusohjelma vuosille 2023–2027 nostaa yhdeksi hallituskauden painopisteeksi nuorten syrjäytymisen ehkäisyn ja hyvinvoinnin lisäämisen. Into kiittää kirjauksista – rakennamme yhdessä Suomea, jossa kenenkään ei tarvitse selvitä yksin. Hallitus kokoontuu budjettiriiheen 19.–20.9. Budjettiriihessä tulee varmistaa, että kirjausten toteuttamiseen on riittävästi resursseja. Lue oheisesta artikkelista Inton terveiset syksyn 2023 budjettiriiheen. Tekstin lopusta löydät Inton budjettiehdotukset ladattavassa muodossa.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry