Sujuvaa kansainvälistymistä -podcast etsiville ja nuorten työpajoille

Julkaisutyyppi: Opinnäyte

Podcast-sarja kansainvälisyydestä etsivässä nuorisotyössä ja työpajatoiminnassa: ideoita, inspiraatiota ja käytännön konsteja! Perustuu Opetushallituksen tilaamaan ja yhdessä Inton kanssa toteutettuun opinnäytetyöhön.

Sujuvaa kansainvälistymistä -podcast sukeltaa EU:n nuoriso-ohjelmiin ja kansainvälistymisen maailmaan. 7-osaisessa sarjassa jaetaan kokemuksia, käytännön vinkkejä ja inspiroivia tarinoita kansainvälisyydestä etsivässä nuorisotyössä ja työpajatoiminnassa. Huomaa myös 5-sivuinen vihkonen (pdf): vinkit ja kysymykset nuorten tai työkavereiden kanssa käsiteltäviksi!

Podcast on osa Anna Korhosen ja Taru Pihlajaniemen (Hyria säätiö) tutkimuksellista YAMK-opinnäytetyötä Sujuvampaa kansainvälistymistä etsivässä nuorisotyössä ja työpajatoiminnassa (Humanistinen ammattikorkeakoulu). Tavoitteena on innostaa ammattilaisia ja nuoria tarttumaan kansainvälisiin mahdollisuuksiin!

Podcastin musiikit: Kristo Kilpeläinen

JAKSOT

1. Mitkä ihmeen solidaarisuusjoukot?

Jaksossa sukelletaan Euroopan solidaarisuusjoukkojen tarjoamiin ainutlaatuisiin mahdollisuuksiin nuorille ja organisaatioille. Vieraina Opetushallituksen ohjelma-asiantuntijat Kati Inkinen ja Laura Lehto. Kuuntele ja inspiroidu uusista kansainvälisistä mahdollisuuksista!

2. Monien mahdollisuuksien Erasmus+ nuorisoalalle

Jaksossa kurkataan syvemmälle mahdollisuuksiin, joita Erasmus+ nuorisoalalle tarjoaa ammattilaisille ja nuorille. Vieraina Opetushallituksen ohjelma-asiantuntijat Kati Inkinen ja Laura Lehto. Sopisiko Erasmus+ nuorisoalalle juuri sulle?

3. Tuodaan maailma (työ)pajalle

Mitä kansainvälisyys voi olla työpajoilla, mikä sen merkitys on ja mikä on paras lisuke riisipuuroon? Jaksossa kuulet ajatuksia siitä, miksi kansainvälisiä mahdollisuuksia on tärkeää tuoda työpajojen arkeen. Jakson vieraana Minttu Auvinen (Hyria), kansainvälisyydestä innostunut työvalmentaja aikuisten työpajoilta.

4. If you think about it, just do it!

Why should you get involved in volunteering, and what can it look like at workshop activities? In this episode, German volunteers Ariana and Luisa share their experiences from volunteering at workshop activities for adults and youngsters in Finland. The episode encourages young people and staff to boldly connect with people from different backgrounds and take part in international activities. The episode is in English.

Did the volunteering period last 10 months or 10 years? At the start of the episode, one of the volunteers mentions spending 10 years in Finland – although the actual volunteering period was 10 months!

———————————————————–

Miksi vapaaehtoistoimintaan kannattaa osallistua ja millaista vapaaehtoistyö voi olla työpajoilla? Jaksossa kuulet saksalaisten vapaaehtoistyöntekijöiden Arianan ja Luisan kokemuksia vapaaehtoisjaksosta aikuisten ja nuorten työpajoilta Suomessa. Jaksossa kannustetaan nuoria ja työntekijöitä kohtaamaan rohkeasti erilaisia ihmisiä ja lähtemään mukaan kansainväliseen toimintaan. Jakson kielenä on englanti.

Kestikö vapaaehtoisjakso 10 kuukautta vai 10 vuotta? Jakson alussa toinen vapaaehtoisista kertoo viettäneensä Suomessa 10 vuotta, vaikka todellisuudessa vapaaehtoisjakso kesti 10 kuukautta.

5. Lähdetään rohkeasti mukaan kansainvälisyyteen

Tässä jaksossa ääneen pääsee etsivä nuorisotyöntekijä Irene Lüders-Helander (Lahden kaupunki),  jonka elämässä kansainvälisyys on ollut mukana lapsuudesta asti. Irene jakaa oivaltavia näkemyksiään siitä, miten kansainvälisyys voi rikastuttaa etsivää nuorisotyötä, ja kertoo inspiroivia tarinoita kansainvälisistä hankkeista, jotka ovat tehneet vaikutuksen niin nuoriin kuin työntekijöihin.

6. Yhteistyötä laatikon ulkopuolelta

Tässä jaksossa etsivän nuorisotyön alueellinen koordinaattori, etsivä nuorisotyöntekijä Tuomas Kärki (Ruoveden kunta) avaa näkemyksiään kansainvälisen työn roolista ja sen kehittämisestä nuorisotyön kentällä. Jaksossa keskustellaan, miksi yhteistyö on avainasemassa kansainvälisessä nuorisotyössä ja miten yhteistyö eri toimijoiden kanssa sekä kansainvälisyyden hyödyntäminen voi avata uusia mahdollisuuksia ja auttaa myös resurssikysymysten ratkaisemisessa.

7. Kansainvälisyys kuuluu kaikille!

Viimeisessä jaksossa podcastin tekijät jakavat vinkkejä nuorille ja ammattilaisille kansainvälisyyteen liittyen.  Jaksossa pureudutaan kansainvälisyyden eri tasoihin työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön näkökulmasta. Jakso tarjoaa käytännönläheistä tietoa kentän ammattilaisille ja kaikille kansainvälisyydestä kiinnostuneille. Kansainvälisyys ei ole vain harvojen etuoikeus, vaan sen tulisi olla olennainen osa kaikkea nuorten kanssa tehtävää työtä.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry