Laatutyö etsivässä nuorisotyössä

Into tukee laatutyötä, jonka tarkoituksena on vahvistaa etsivän nuorisotyön perustehtävän toteuttamista ja työn kehittämistä sekä toiminnan vaikuttavuutta. Pyrkimyksenä on kehittää toimintaa niin, että se vastaa entistä paremmin paikkakunnan nuorten tarpeisiin, on linjassa etsivän nuorisotyön yleisten tavoitteiden ja toimintamallien kanssa ja tukee työhyvinvointia.

Jokaisessa työyhteisössä on syytä ajoittain pysähtyä yhdessä tarkastelemaan työhön vaikuttavia asioita, selkeyttää toiminnan tarkoitusta sekä todentaa sen laatua ja vaikutuksia. Tärkeimpiä Inton etsiville tähän tarjoamia välineitä ovat Sovari-vaikutusmittari, Laadukas etsivä nuorisotyö -itsearviointikriteeristö ja Etsivän nuorisotyön käsikirja.

Sovari-vaikutusmittari

Sovari on Inton kentän toimijoille maksutta tarjoama työkalu, jolla mitataan etsivän nuorisotyön laatua ja vaikutuksia:

  • tuottaa tietoa organisaatioittain, alueellisesti ja valtakunnallisesti vuosittain.
  • perustuu anonyymiin nettikyselyyn, jossa nuoret arvioivat etsivän nuorisotyön toteutusta ja muutoksia elämäntaidoissaan.
  • tarkastelee sosiaalista vahvistumista viidellä osa-alueella: itsetuntemus, sosiaaliset taidot, arjenhallinta, opiskelu- ja työelämävalmiudet sekä elämänhallinta ja tavoitteellisuus.
  • tuottaa tuloksia, jotka kertovat nuorten kokemuksista ja etsivän nuorisotyön merkityksistä sekä vaikutuksista – myös siitä, miksi toimintaan kannattaa panostaa!

Laadukas etsivä nuorisotyö -itsearviointikriteeristö

52 kriteeristä ja 8 osiosta koostuva, maksutta ladattavissa oleva työkalu. Kriteeristön avulla työyhteisössä voidaan paikantaa ja punnita laadun ja kehittämisen kannalta kaikille alan toimijoille olennaisia kysymyksiä:

  • tarkastelee monipuolisesti etsivän nuorisotyön kaikkia keskeisiä työtehtäviä ja -vaiheita.
  • sisältää työkalun, jossa kriteerikohtien lisäksi mukana ohjeistus, arviointiasteikko ja työskentelyä helpottavia vastauslaatikoita, joihin voi kirjata huomioita ja suunnitelmia kehittämisen ääreltä.
  • tukee etsivätiimien ja laajemman työyhteisön avointa ja osuvaa keskustelua heidän työhönsä vaikuttavista tekijöistä.
  • helpottaa esihenkilötyötä jäsentelemällä johtamisen kannalta keskeiset huomionkohteet.
  • auttaa esittelemään etsivää nuorisotyötä kansallisesti ohjaavia tavoitteita muille tahoille.

Suosittelemme kattavan itsearvioinnin tekemistä parin vuoden välein – ja erityisesti silloin, mikäli etsivän nuorisotyön organisaatioon, työyhteisöön, kohderyhmään tai toimintaympäristöön on tullut muutoksia, jotka vaikuttavat työntekijöiden arkeen.

Kun olette käyttäneet kriteeristöä työnne kehittämiseen, toivomme teidän vastaavan anonyymiin palautekyselyyn.

Etsivän nuorisotyön käsikirja

Käsikirja auttaa näkemään ja sanoittamaan työn luonnetta ja olennaisia elementtejä kansallisesti yhteisellä tavalla. Opetus- ja kulttuuriministeriön käyttöön hyväksymä kirja käsittelee etsivän nuorisotyön tehtävää, tavoitetta ja arvoja, kohderyhmää ja käytäntöjä sekä johtamista, rakenteita ja lakeja.

Muuta etsivän nuorisotyön laatutyölle hyödyllistä

Lisätietoja Sovarista, itsearviointikriteeristöstä ja laadusta etsivässä nuorisotyössä:

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry