Työpaja Hanslankarit mukana Suomi-palkinnolla palkitussa Hiljainen kansa -ympäristötaideteoksessa
Vuoden 2021 Suomi-palkinnot jaettiin huhtikuussa. Palkinnon saaneiden joukossa on tuttu näky vitostien varrelta, ympäristötaideteos Hiljainen kansa. Hiljaisen kansan kunnostamisesta ja säilymisestä huolehtii Inton jäsentyöpaja työpaja Hanslankarit Suomussalmelta. Suomi-palkintoa on jaettu vuodesta 1993 ja ne jaetaan ansioituneille taiteilijoille ja toimijoille. Suomi-palkinnoista päättää tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.
Hiljainen kansa on omaperäinen ja ihastuttava, kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettu ilmiö. Tanssitaiteilija Reijo Kela loi vuonna 1988 tanssiesitystään varten ympäristötaideteoksen Hiljainen kansa, joka on jatkanut omaa elämäänsä vuodesta 1994 lähtien nykyisellä paikallaan Suomussalmella, viitostien varrella. Hiljaisesta kansasta on muodostunut kainuulaisten ikioma ympäristötaideteos, jonka nykyään omistaa Suomussalmen kunta. Teos on mitä parhain esimerkki elävästä talkooperinteestä ja aktiivisesta yhteisöllisyydestä. Suomussalmen kunnan Työpaja Hanslankarit huolehtii 900 hahmon kunnostamisesta ja hyvinvoivana säilymisestä. Joka kevät ja syksy hahmoille vaihdetaan talkoilla uudet vaatteet ja kampauksia korjataan. Työpaja Hanslankarit on Inton jäsenorganisaatio.
Hiljaisen kansan alue on tarjonnut vuosien mittaan näyttämön myös erilaisille tapahtumille ja performansseille. Viime vappuna koronan riehuessa hiljainen kansa järjesti iloisen yllätyksen: satoja erivärisiä vappupalloja ilmestyi ukkojen ja akkojen käsiin.
Suomi-palkinto on opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain jakama kulttuuripalkinto. Se voidaan myöntää tunnustukseksi joko merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta. Palkinto voidaan myöntää yksittäiselle taiteilijalle, työryhmälle, yhteisölle, yritykselle tai kulttuuritapahtumalle. Vuonna 2021 Suomi-palkinto myönnettiin seitsemälle toimijalle.
Kuva: Työpaja Hanslankarit Hiljaisen kansan vaatteiden vaihdossa (Virpi Wegelius-Rantaeskola)