Tuore käsikirja kokoaa yhteen olennaisen työpajatoiminnasta 

Kun ihminen on ulkona yhteiskunnasta ja jopa omasta elämästään, yhteisöllisyyden areenoita voi olla vaikea löytää arkeensa. Monelle yksinäisyyttä kokeneille työpajan yhteisöön kuuluminen ja siinä toimiminen on korjaava kokemus, joka tukee mielen hyvinvointia. Työpajatoiminnan käsikirja tarjoaa kokonaisvaltaisen katselmuksen työmuodon perusteista, toimintaympäristöstä ja valmennuksesta.

Suomessa toimii yli 260 työpajaa. Työpajatoimintaa on kehitetty vuosikymmenten ajan ja se onkin strukturoitu ja tutkitusti vaikuttava valmennusyhteisö. Toiminnan tavoitteena on tukea hyvinvointia, tunnistaa osaamista ja valmentaa kohti koulutusta ja työtä. Valmennus työpajalla on tavoitteellista, valmentautujan tarpeiden mukaista tukemista sekä taitojen ja osaamisen kehittämistä. Työpajoille tullaan valmentautujan tarpeiden mukaisesti esimerkiksi työkokeiluun, kuntouttavaan työtoimintaan, palkkatuettuun työhön tai suorittamaan opintoja.  

Työpajatoiminnan käsikirja – valmennusta, toiminnallisuutta ja yhteisöllisyyttä kokoaa yksiin kansiin työpajojen työn perusteet ja toimintaympäristön sekä antaa vinkkejä valmennustyön, arvioinnin ja mittaamisen, vaikuttamisen ja viestinnän tueksi. Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n julkaisema teos on nyt ladattavissa sähköisesti ja tilattavissa painotuotteena.  

Käsikirjassa perehdytään suomalaiseen työpajatoimintaan kokonaisvaltaisesti ja moniulotteisesti. Kirja käsittelee työpajatoiminnan toimintaympäristöä, tehtävää, tavoitetta ja arvoja, kohderyhmää ja käytäntöjä sekä johtamista, rakenteita ja lakeja. Keskeisiä ja läpileikkaavia teemoja ovat: 

  • sosiaalinen vahvistaminen 
  • valmentaminen työtapana 
  • toiminnallisuus ja tekemällä oppiminen 
  • yhteisöllisyys 
  • tasavertainen kohtaaminen, luottamuksen rakentaminen ja osallisuuteen tukeminen 
  • verkostomainen työskentelytapa ja monialainen yhteistyö 
     

Kirjan kirjoittajat ovat alansa valtakunnallisia asiantuntijoita. He työskentelevät Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:ssä ja Kohdennetun nuorisotyön osaamiskeskuksessa. Kirjan laatimista on ohjeistanut eri alueiden työpajatoiminnan ammattilaisista koottu 16-henkinen kehittäjäryhmä. Kirja on julkaistu opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. 

Työpajatoiminnan käsikirja on ladattavissa täältä: Työpajatoiminnan käsikirja – Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry (intory.fi) 

Lue lisää työpajatoiminnan käsikirjasta ja työpajatoiminnasta: Työpajatoiminnan käsikirja haastaa järjestelmän poterot – Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry (intory.fi) 

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry