Toivo, intohimo ja omat portaat aktiiviseen arkeen – kokemus etsivän nuorisotyön kohtaamisesta

Millä tavoin etsivässä nuorisotyössä toimitaan nuorten puolella, ja miltä työ näyttää sen kanssa toimineen nuoren silmin? Taiteilija Enni Pitkänen on astunut etsivän nuorisotyöntekijän kohtaamisissa heränneen toivon ja intohimon voimin isoja askelia: työttömyyden ja sairausloman välisestä tilasta aktiiviseen, kestävään hyvinvointiin ja tulevaisuuteen suuntautuneeseen arkeen. Hän kertoo omin sanoin, kuinka kaikki kävi.

Pudotus työttömyyden ja sairausloman väliin

Olen Enni Pitkänen, 28 vuotta joulukuussa täyttävä taiteilija. Olen joutunut jäämään pois koulusta toistuvien sisäilma- ja terveysongelmien takia, joihin saan nykyisin tukea julkisen terveydenhuollon kautta. Vaikka olenkin nauttinut elämästäni, on ollut iso haaste saada riittävä elanto, joka mahdollistaa elämäntyylini sekä harrastukseni.

Välttääkseni ajan hukkaamista taidealalla lähdin automaalarilinjalle. Sen parissa kuitenkin sain jännetuppitulehduksen ja hengitysoireita, jotka estivät minua jatkamasta linjalla. Seurauksena olen pudonnut työttömyyden ja sairasloman väliin pitkäksi aikaa, enkä ole pystynyt osallistumaan säännölliseen kuntouttavaan työkokeiluun stressinhallinnan haasteiden ja terveysongelmien vuoksi. Vauhti siirtyä siitä kokeilemaan opiskelua oli liian hätäiltyä tilanteelleni. Asiaahan eivät helpottaneet monessa amiksessa piinaavat sisäilmaongelmat, jotka palauttivat minut aina takaisin lähtöruutuun.

Toivo herää ja mahdollisuudet aukeavat etsivän kanssa

Kun aloitin käyntini etsivällä nuorisotyöntekijällä, toivoni alkoi taas herätä. Etsivän nuorisotyön avulla olen saanut tukea ja ohjausta. Erityisesti haluan kiittää Matias-ohjaajaani, joka on kärsivällisesti kuunnellut huoliani. Hänellä on ollut erinomainen kyky kuunnella tarpeitani ja ymmärtää, millaisten haasteiden kanssa kamppailen sekä mitä tarvitsen päästäkseni eteenpäin. Hän ei ainoastaan auttanut minua ymmärtämään nykyistä tilannettani paremmin, vaan myös avasi silmäni uusille mahdollisuuksille ja tavoille, joiden avulla voin edetä kohti aktiivisempaa elämää – pienin askelin ja minun omassa tahdissani.

Nimittäin, palveluiden tai piirin löytyminen tasoiselleni tapaukselle uudelta paikkakunnalta on ollut vaikeaa, koska olen ollut melkein sosiaalisesti syrjäytyneenä viime vuosien maailmantilanteen ja sairasloman takia, jotka rajoittivat pääsyäni harrastustoimintaan. Kun Matias ehdotti pientä taidenäyttelyä heidän toimistossaan, heräsi innostukseni intohimooni jälleen. En olisi voinut kuvitella saavani töitäni päivänvaloon ilman koulutusta ja työllistymistä.

Tämä pieni unelmien täyttymys todella herätti motivaationi taas kuntoutua ja aktivoitua taideyrittäjäksi – tai miksei vaikka vastapainoksi joksikin muuksi sen lisäksi. Olen lopultakin saanut innostusta ryhdistäytyä, koska etsivä nuorisotyö todella avasi ovia moniin eri mahdollisuuksiin. Etsivässä nuorisotyössä arvokkainta on ollut se, että minua on kuunneltu ja tukeni on yksilöllistä.

Omia portaita pitkin aktiiviseen arkeen

On tärkeää, että kaikki – niin nuoret kuin päättäjätkin – ymmärtäisivät, että etsivä nuorisotyö tarjoaa pehmeän laskun takaisin aktiiviseen arkeen. Se ei vaadi välitöntä toimintaa tai suuria harppauksia hampaat irvessä, vaan tukee nuoria heidän omilla ehdoillaan. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun elämäntilanne tai terveydelliset haasteet neurokirjolle ovat estäneet suoran paluun työelämään tai opiskeluun valtavirran tavoilla.

Olen löytänyt nyt omat portaat ja vauhdin edetä, ja olen huomannut lopultakin kehittyväni putoamatta aina takaisin uupumukseen. Olen päässyt terveyteni kanssa pisteeseen, jossa olen nyt puolisen vuotta suunnitellut tulevaa uraani ja hakenut töitä (sinne vielä pääsemättä). Mutta toivoa ei ole menetetty, sillä hyvinvointini on minulle tärkeämpää kuin kiirehtiminen sen kustannuksella.

Suuret kiitokset Etsivä Nuorisotyö!

Enni Pitkänen,
taiteilija Pirkanmaalta

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry