Tiivistä yhteistyötä nuorten tukemiseksi – etsivä nuorisotyö ja nuorten työpajat Hyriassa

Omilla tahoillaan etsivä nuorisotyö ja nuorten työpajat ovat nuorten puolella - tämä on varmasti kaikille selvää jo aiemmista julkaisuista jos ei muuten! Mutta millä tavoin ne yhdistävät voimansa, ollen #yhdessänuortenpuolella kuten nuorisotyön viikon (7.-13.10.2024) teema kuuluu? Valmentaja, Uudenmaan alueellinen työpajakoordinaattori Tiivo Uuksulainen Hyriasta avaa, miten heillä puhalletaan yhteen hiileen.

Hyria-säätiössä toteutettava etsivä nuorisotyö ja nuorten työpajatoiminta ovat esimerkki siitä, kuinka tiiviillä yhteistyöllä voidaan tukea nuorten polkua kohti koulutusta ja työelämää. Näiden kahden toiminnon välille on Hyriassa syntynyt luonteva ja saumaton yhteistyö, joka perustuu yhteisiin tiloihin, jatkuvaan vuorovaikutukseen ja yhteiseen tavoitteeseen – nuorten hyvinvoinnin ja elämänhallinnan vahvistamiseen.

Työntekijöiden keskinäinen yhteisöllisyys nuorten kokeman ilmapiirin taustalla

Etsivä nuorisotyö ja työpajat toimivat samoissa tiloissa, mikä mahdollistaa säännölliset tapaamiset ja tiedonvaihdon työntekijöiden välillä luonnollisissa tilanteissa. Tämä yhteisöllisyys tekee yhteistyöstä sujuvaa ja mutkatonta. Koska molemmilla on yhteinen esihenkilö, työntekijät ovat hyvin perillä toistensa toiminnasta ja pystyvät reagoimaan nopeasti nuorten tarpeisiin. Kun asiakas siirtyy etsivien kautta työpajoille, tiedon jakaminen jatkuu ja nuoren tilannetta seurataan yhdessä, vaikka vastuu siirtyisikin työpajatoiminnan puolelle.

Erityisenä etuna Hyriassa on tiivis, nuorisotyöhön erikoistunut työyhteisö, joka edistää avoimuutta ja ”me-henkeä”. Hyvä työilmapiiri heijastuu suoraan nuorten saamaan palveluun: nuoret kohdataan kokonaisvaltaisesti ja heidän tarpeisiinsa vastataan yksilöllisesti. Työntekijöiden avoin yhteistyö mahdollistaa nuoren tuen jatkumisen saumattomasti ja varmistaa, että jokainen nuori saa juuri sellaista ohjausta ja tukea, mitä hän sillä hetkellä tarvitsee.

Nuorisotyön valttikortteja: sujuva ohjaus ja joustavat valmennusratkaisut

Myös oppilaitosympäristössä tapahtuva etsivä nuorisotyö tuo oman tärkeän lisänsä. Etsivä työskentelee kampuksilla, mikä madaltaa kynnystä tavoittaa opiskelijoita ja ohjata heitä tarvittaessa työpajoille. Tässä korostuu etsivän nuorisotyön merkitys, sillä heillä on ainutlaatuinen mahdollisuus tunnistaa tuen tarpeessa olevat nuoret ja johdattaa heidät työpajoille, joissa heidän taitojaan ja valmiuksiaan voidaan kehittää käytännönläheisesti.

Toinen merkittävä etu yhteistyössä on verkossa tapahtuva valmennus. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun fyysinen etäisyys työpajoille on pitkä. Etsivät voivat ohjata nuoria verkon välityksellä tapahtuvaan valmennukseen, mikä mahdollistaa tuen tarjoamisen riippumatta nuoren asuinpaikasta. Tämä tuo joustavuutta ja varmistaa, ettei kukaan nuori jää ilman tarvitsemaansa ohjausta.

Yhteistyö etsivän nuorisotyön ja nuorten työpajojen välillä Hyriassa on esimerkki siitä, miten tiivis ja suunnitelmallinen yhteistyö voi tuoda konkreettisia hyötyjä nuorille. Työntekijöiden keskinäinen avoimuus ja hyvä ilmapiiri luovat vahvan perustan nuorten tukemiselle – ja kun taustalla on yhteinen päämäärä, nuorten tulevaisuus näyttää valoisammalta.

Tiivo Uuksulainen
valmentaja, Uudenmaan työpajojen alueellinen koordinaattori

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry