Tietoon perustuvia havaintoja työpajatoiminnan onnistumisista ja haasteista
Into ja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tietotiimi ovat olleet mukana Sitran järjestämässä "Datalla parempia palveluita" -ohjelmassa, jossa kehitettiin palveluita tiedon avulla. Kokeilussa tuotimme ja tarjosimme entistä laajemmin tietoa työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön valtakunnallisten kyselyiden tuloksista. Sukellus tekoälyyn oli osa laajempaa yhteistä tiedontuotannon kehittämistyötä, joka jatkuu hankkeen jälkeen.
Aluehallintovirasto toteuttaa vuosittain työpajoille ja etsivän nuorisotyön toimijoille kyselyn toiminnasta, resursseista, tuloksista, vaikutuksista ja haasteista. Kokeilussa olemme hyödyntäneet tekoälyä, joka on tehostanut kyselyiden avointen vastausten käsittelyä valtakunnallisesti ja alueellisesti.
Olemme selvittäneet kyselyaineistoista, mitkä asiat työpajatoiminnassa koetaan onnistuneiksi ja toisaalta, mitä haasteita on kohdattu.
Keskeisimmät onnistumiset työpajatoiminnassa
Onnistumisten osalta työpajat nostivat esille teemoja, jotka korostavat nuorten edistymistä, verkostoyhteistyön toimivuutta ja työpajojen kykyä kehittyä. Monet näistä onnistumisista liittyvät työpajojen tarjoamien palveluiden vaikuttavuuteen.
Viisi keskeisintä onnistumista työpajatoiminnassa ovat:
- Nuorten eteneminen omissa tavoitteissaan: Työpajoilla on saavutettu merkittäviä onnistumisia nuorten ohjaamisessa kohti heidän omia tavoitteitaan, kuten koulutukseen tai työelämään siirtymisessä.
- Yhteistyö ja verkostotoiminta: Yhteistyö oppilaitosten, hyvinvointialueiden, kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa on ollut monin paikoin sujuvaa ja tuloksellista. Tämä on mahdollistanut laajemmat tukiverkostot nuorille ja parantanut heidän etenemismahdollisuuksiaan.
- Toimiva ja kehittyvä organisaatio: Työpajat ovat onnistuneet organisaation toimivuuden ja kehityksen näkökulmasta. Tässä sitoutunut ja osaava henkilöstö on ollut avainasemassa.
- Valmentautujien palaute: Nuorilta saadun palautteen mukaan työpajat ovat pystyneet tarjoamaan merkityksellistä tukea ja turvallista yhteisöllisyyttä, joka on auttanut heitä selviämään haasteistaan ja etenemään tavoitteissaan.
- Kattavat ja laadukkaat palvelut: Työpajoilla on kyetty tarjoamaan nuorille kattavat ja laadukkaat palvelut, jotka vastaavat näiden tarpeisiin ja tukevat hyvinvointia.
Keskeisimmät haasteet työpajatoiminnassa
Haasteiden osalta keskeisiä teemoja ovat nuorten heikentynyt hyvinvointi, työpajatoiminnan resurssien niukkuus sekä vaikeudet muiden palveluiden saatavuudessa. Moni työpaja kokee yhteistyön ja nuorten työpajalle ohjautumisen haasteelliseksi. Nämä ongelmat taas heijastuvat nuorten tukipolkujen toimivuuteen.
Viisi keskeisintä haastetta valtakunnallisesti ovat:
- Palvelu ei aina vastaa tarvetta: Monilla nuorilla oli haasteita toimintakykynsä kanssa. Työpajatoiminnan arkeen nähden liian kuormittavat fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin ongelmat vaikeuttivat näiden nuorten osallistumista palveluun.
- Rahoitus ja resurssit: Epävarmuus rahoituksesta ja resurssien niukkuus ovat merkittäviä esteitä toiminnan jatkuvuudelle ja kehittämiselle. Tämä on vaikeuttanut työpajojen pitkäjänteistä toimintaa.
- Muiden palveluiden puute ja saavutettavuus: Erityisesti mielenterveys- ja päihdepalveluiden saavutettavuus on ollut heikkoa, ja pitkät jonotusajat ovat haitanneet nuorten oikea-aikaista tukea.
- Yhteistyön eri toimijoiden välillä: Haasteita on esiintynyt yhteistyössä ja tiedonkulussa hyvinvointialueiden ja muiden toimijoiden välillä. Tämä on vaikeuttanut nuorten ohjautumista oikeisiin palveluihin.
- Nuorten ohjautuminen työpajatoimintaan: Työpajat ovat kohdanneet haasteita nuorten ohjautumisessa toimintaan muiden sektorien palveluista. Tämä on vaikuttanut siihen, kuinka hyvin nuoret tavoitetaan ja kuinka heitä voidaan tukea.
Alueelliset näkökulmat onnistumisiin
Koko maan alueella keskeisinä onnistumisina työpajatoiminnassa nähtiin nuorten eteneminen omissa tavoitteissaan, yhteistyö muiden toimijoiden kanssa, toimiva ja kehittyvä organisaatio sekä nuorten tarpeisiin vastaavat kattavat palvelut työpajalla.
Jotkut onnistumisen teemat painottuivat eri alueilla hieman eri tavalla. Erityisesti Lapissa, Pohjois-Suomessa ja Länsi- ja Sisä-Suomessa nousi esille yhteisöllisen toiminnan ja turvallisen ympäristön merkitys. Lapissa ja Itä-Suomessa nähtiin vahvana nuorten osallisuus ja vaikutusmahdollisuudet työpajatoimintaan. Länsi- ja Sisä-Suomessa sekä Lounais-Suomessa työpajatoiminnan opinnollistamisen kehittyminen nousi esille yhtenä keskeisenä onnistumisena.
Alueelliset näkökulmat haasteisiin
Työpajatoiminnan haasteet ovat alueittain hyvin yhteneväiset. Koko maassa nähdään keskeisimmiksi haasteiksi työpajalle ohjautuvien nuorten heikentynyt toimintakyky ja mielenterveysongelmat sekä työpajatoiminnan rahoituksen epävarmuus ja niukat resurssit. Palveluiden puute, etenkin mielenterveyden hoidossa, heikentävät nuorten avun saantia eri puolilla maata.
Erityisesti Lapissa, Pohjois-Suomessa ja muilla harvaan asutuilla alueilla palveluiden keskittyminen, pitkät etäisyydet ja vähäiset liikenneyhteydet vaikeuttavat palveluiden saavuttamista, nuorten osallistumista ja jatkopolkujen löytämistä. Pienissä kunnissa etenkin Lapissa nuorten vähäinen määrä heikentää työpajatoiminnan jatkuvuutta.
Tietoa päätöksenteon tueksi
Tietoa työpajatoiminnan onnistumisista ja haasteista tullaan julkaisemaan nuorisotilastot.fi-sivustolla. Näin tarjoamme tietoa palveluiden kehittämiseksi ja päätöksenteon tueksi. Sekä onnistumiset että haasteet kertovat siitä, mikä työpajatoiminnassa on olennaista ja vaikuttavaa, ja millaisista laatutekijöistä hyvä työpajatoiminta rakentuu. Tavoitteenamme on, että nuoret saavat tukea oikea-aikaisesti, mikä osaltaan vähentää syrjäytymisriskiä ja edistää nuorten hyvinvointia.
Riitta Kinnunen
Lisätietoa Sitra Labista löydät täältä
Nuorisotilastot.fi-sivuston löydät täältä
Edellinen blogimme etsivän nuorisotyön onnistumisista ja haasteista on täällä