Tietoon perustuvia havaintoja etsivän nuorisotyön onnistumisista ja haasteista

Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tietotiimi ovat olleet mukana Sitran järjestämässä "Datalla parempia palveluita" -ohjelmassa, jossa kehitetään palveluita tiedon avulla. Kokeilussa otimme tekoälyn käyttöömme ja analysoimme sen avulla aluehallintoviraston toteuttaman valtakunnallisen etsivän nuorisotyön kyselyn laajaa avovastausaineistoa. Kysely toteutetaan vuosittain etsivän nuorisotyön organisaatioille. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme kyselyn antia.

Kuva: Laura Oja / Noon Kollektiivi

Kyselyssä etsiviltä nuorisotyöntekijöiltä on kysytty:

  • ”Mitkä asiat koette erityisen onnistuneeksi toiminnassanne?”
  • ”Mitkä asiat koette erityisen haastavaksi toiminnassanne?”

Aineiston analysoinnissa on hyödynnetty tekoälyä, mikä on tehostanut kyselyiden avointen vastausten käsittelyä niin valtakunnallisella kuin alueellisellakin tasolla.

Valtakunnallisia havaintoja

Kyselyaineiston perusteella koko maassa nousi esille useita teemoja, jotka toistuvat sekä onnistumisina että haasteina.

Onnistumiset:

  1. Yhteistyö eri tahojen kanssa: Etsivät nuorisotyöntekijät korostavat yhteistyön merkitystä eri toimijoiden kanssa. Esiin nousevat monet eri yhteistyötahot, kuten oppilaitokset, Ohjaamot, sosiaalipalvelut, kuntakokeilu, seurakunnat, työpajat ja muut nuorisotyön toimijat. Yhteistyö on ollut ratkaisevaa nuorten kokonaisvaltaisessa tukemisessa.
  2. Nuorten kohtaaminen ja yksilöllinen tuki: Nuorten henkilökohtainen kohtaaminen ja räätälöity, kokonaisvaltainen tuki nähdään erityisen onnistuneina. Työntekijät kokevat, että nuorten kanssa luodut luottamukselliset suhteet vievät yhteistyötä onnistuneesti eteenpäin.
  3. Nuorten omat yhteydenotot ja tavoitettavuus: Nuorten lisääntynyt oma-aloitteisuus yhteydenotossa on merkki etsivän nuorisotyön tunnettavuuden ja luottamuksen kasvusta.
  4. Ryhmätoiminnan onnistuminen: Ryhmätoiminta on osoittautunut toimivaksi, ja sen kautta nuoret saavat vertaistukea, yhteisöllisyyden kokemuksia ja apua yksinäisyyden kokemuksiin.
  5. Hyvä työilmapiiri ja tuki työyhteisössä: Työyhteisön tuki ja hyvä ilmapiiri ovat merkittäviä tekijöitä, jotka edistävät työntekijöiden työssä jaksamista ja työn tuloksellisuutta.

Haasteet:

  1. Palveluiden saatavuus ja resurssit: Useat työntekijät kokevat turhautumista nuorten tarvitsemien palveluiden puutteisiin ja resurssien niukkuuteen. Tämä vaikeuttaa nuorten tukemista monissa tapauksissa.
  2. Yhteistyön haasteet: Vaikka yhteistyö on monien tahojen kanssa onnistunutta, siinä koetaan myös haasteita. Etsivä nuorisotyö ei ole kaikille yhteistyötahoille riittävän tuttua, mikä saattaa hidastaa toimintaa. Muiden palveluiden resurssien rajallisuus voi myös vaikuttaa yhteistyöhön.
  3. Nuorten sitoutuminen: Moni työntekijä toi esiin, että monien nuorten on vaikea sitoutua heille tarjottuihin palveluihin. Tämä liittyy erityisesti nuorten elämänvaiheiden epävakauteen ja vaikeisiin elämäntilanteisiin.
  4. Mielenterveys- ja päihdeongelmat: Nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmien hoitoon ei ole Suomessa riittävästi resursseja. Nuorten hyvinvointi on heikentynyt kaikkialla maassa eivätkä resurssit vastaa tarvetta myöskään etsivän nuorisotyön nuorten parissa.
  5. Työn kuormittavuus: Etsivän nuorisotyön luonne on kuormittavaa, ja työntekijät kokevat usein uupumusta. Tämä haaste on tunnistettu laajasti koko maassa.

Alueelliset tulokset

Alueellisesti tulokset heijastavat pitkälti valtakunnallisia havaintoja, mutta painotuseroja esiintyy eri alueiden välillä. Esimerkiksi Etelä-Suomessa palveluiden ruuhkautuneisuus nousi esille, kun taas maan pohjoisosissa ja pienissä kunnissa korostui nuorten tuntemus ja ryhmätoiminnan tuoma helpotus nuorten yksinäisyyteen.

Onnistumiset ja haasteet rinnakkain

Mielenkiintoista on, että monet seikat, kuten yhteistyö ja nuorten tavoitettavuus, näkyvät sekä onnistumisina että haasteina. Tämä viittaa siihen, että nämä tekijät ovat keskeinen osa etsivää nuorisotyötä: osa-alueita, jotka osittain toimivat hyvin, mutta joissa on myös kehittämisen varaa. Sujuva yhteistyö eri toimijoiden kanssa edellyttää jatkuvaa kehittämistä etenkin silloin, kun verkostoissa tapahtuu rakenteellisia muutoksia ja henkilöstövaihdoksia.

Tietoa nuorten hyvinvoinnin tueksi

Tätä arvokasta aineistoa julkaistaan syksyn aikana nuorisotilastot.fi-sivustolle. Tiedontuotannon tarkoituksena on tukea tiedolla johtamista. Tavoitteemme on, että nuoret saavat tukea oikea-aikaisesti, mikä vähentää nuorten syrjäytymistä ja edistää heidän hyvinvointiaan.

Riitta Kinnunen

Lisätietoa Sitra Labista löydät täältä
Nuorisotilastot.fi-sivuston löydät täältä
Aiempi blogimme aiheesta taas on täällä:

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry