Tämä toimii: Yhteistyöllä työelämä tutuksi 

Tässä blogissa Hämeenkyrön kunnan etsivät nuorisotyöntekijät Samuli Kaukonen ja Reeta Eloranta sekä starttivalmentajat Maija-Reetta Vuolle ja Lauri Virtanen kuvaavat oman paikkakuntansa tapaa tehdä yhteistyötä perusopetuksen kanssa. 

Kuvituskuva

Järjestimme syyskuussa 8.- ja 9. -luokkalaisille suunnatun työelämäviikon nyt jo kolmatta kertaa. Työelämäviikon tarkoituksena on esitellä erilaisia polkuja työelämään. Sen avulla halutaan kannustaa nuoria omanlaisen uran luomiseen sekä valaa heihin rohkeutta ja innostusta ennen suuria tulevaisuutta koskevia päätöksiä. 

Työelämäviikko sai alkunsa, kun työllisyyspalvelut kutsuivat paikallisten oppilaitosten opinto- ja koulutusohjaajat, kunnan yrityspalvelut sekä yrittäjäyhdistyksen yhteisen pöydän ääreen. Yhdessä pohdimme, miten voisimme sekä tukea kouluissa tarjottavaa opinto-ohjausta että nostaa esiin tavallisia ammatteja.  Yhteisestä ideoinnista syntyi ajatus työelämäviikosta ja sen tarkoituksesta esitellä erilaisia ammatteja ja yrittäjyyttä nuoria kiinnostavalla tavalla. 

Työelämäviikko on monen tahon yhteinen ponnistus, jota toivottavasti järjestetään vielä pitkään. Työelämäviikon myötä tehdään nuorten työelämään siirtymisestä vähemmän pelottavaa ja enemmän kiinnostusta ja innostusta herättävää. 

Työelämäviikko kokonaisuutena 

Työelämäviikko noudattaa vuosittain samanlaista runkoa teemapäivineen. Tänä vuonna uutena lisänä vakiintuneeseen runkoon oli työelämäviikon huoltajien ilta paikallisen yrityksen tiloissa. Illan aikana puhuttiin työelämäviikon tarkoituksesta ja sisällöstä sekä tutustuttiin yrityksen toimintaan. 

Ammattipäivänä useat eri alojen asiantuntijat tulevat Yhteiskoululle kertomaan yhdeksäsluokkalaisille työstään ja urapolustaan sekä vastaamaan oppilaiden kiperiin kysymyksiin. Ammattipäivän aikana nuoret tutustuvat keskimäärin 12 eri ammattiin. 

Toisen asteen päivänä kahdeksannen luokan oppilaat suuntaavat paikalliseen Ammatti-instituutti Iisakkiin, jossa tutustutaan oman kunnan toisen asteen koulutukseen erilaisin toiminnallisin rastein. 

Yrittäjyyspäivänä yhdeksäsluokkalaiset asettuvat yrittäjyysteeman äärelle vierailevan puhujan innostamana, toiminnallisia tehtäviä tehden ja paikallisten yrittäjien kokemuksista ammentaen. 

Viikon päättää Amazing Race -henkinen mittelö Koskiralli, jossa kahdeksannen luokan oppilaat jalkautuvat paikallisiin yrityksiin tekemään erilaisia tehtävärasteja ja samalla kisaavat joukkueina toisiaan vastaan. 

Työelämäviikon hyöty etsivälle nuorisotyölle ja starttipajalle 

Koskiralli järjestetään nuorisotyöryhmän yhteisvoimin. Nuorisotyöryhmä muodostuu kunnassa nuorten parissa työskentelevistä ja se järjestää paikallisille nuorille yhteisvoimin erilaisia tapahtumia. Koskirallin järjestäjäporukkaan tästä ryhmästä kuuluvat etsivä nuorisotyö, starttipaja, perusnuorisotyö ja JOPO-luokan opettaja.  

Koskiralli tarjoaa hyväksi todetun tavan kohdata kaikki kahdeksasluokkalaiset työelämäviikon päättävässä hauskassa ja innostavassa pelipäivässä. Koskiralli pelataan Seppo-alustalla. Tämä on todettu hyväksi vaihtoehdoksi, koska alusta on monille nuorille jo koulusta entuudestaan tuttu.  

Työryhmä kerää paikallisia yrityksiä mukaan ja auttaa heitä tarvittaessa suunnittelemaan rastinsa sisällön. Peli tarjoaa yrityksille oivan mahdollisuuden tehdä toimintaansa ja työntekijöitään tutuksi nuorille. 

Koskirallin merkitys työelämäviikon päättävänä tapahtumana on kaikille siihen osallistuville suuri. Nuoret nauttivat pelillisestä koulupäivästä, joka mahdollistaa heille vapauden tehdä omia valintoja ja liikkua vapaasti koulun ulkopuolella. Opettajat pääsevät näkemään oppilaansa erilaisissa toimintaympäristöissä ja huomaamaan osaamista, joka ei ehkä luokkahuoneissa pääse näkyviin.  

Järjestäjille Koskiralli on suuri ponnistus, mutta palkitsee joka vuosi. On hienoa nähdä, miten paikalliset yritykset ottavat koululaiset vastaan ja miten rohkeasti nuoret lähestyvät myös peliä järjestäviä aikuisia pelipisteillä ja Seppo-alustalla.  

Pelipäivä lisää positiivisella tapaa etsivän nuorisotyön ja starttipajan näkyvyyttä ja madaltaa näin nuorten kynnystä ottaa tarvittaessa yhteyttä. Aiemmat Koskirallit ovat osoittaneet, että nuorille on jäänyt pelin myötä positiivinen kuva työntekijöistä. Moni kertookin myöhemmin tavattaessa, että muistaa meidät juuri Koskirallista.  

Tämä helpottaa asiakassuhteen luomisessa myöhemmin, kun nuori ohjautuu meille tai ottaa itse yhteyttä. 

Samuli Kaukonen, etsivä nuorisotyöntekijä, Hämeenkyrön kunta 
Reeta Eloranta, etsivä nuorisotyöntekijä, Hämeenkyrön kunta 
Maija-Reetta Vuolle, starttivalmentaja, Hämeenkyrön kunta 
Lauri Virtanen, starttivalmentaja, Hämeenkyrön kunta 

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry