”Tämä kuulostaa erinomaiselta!” – Sosiaalinen vahvistaminen herättää kiinnostusta 

Miksi sosiaalinen vahvistaminen on nyt pop? Mistä NUOLI -hankkeessa on kyse ja miksi sinun etsivänä tai työpajavalmentajana kannattaisi markkinoida sitä? Blogissa sosiaalisen vahvistamisen asiantuntija Emmi Paananen avaa, mitä tavoitteita hankkeella on ja miksi myös kentän ammattilaisten kannattaa viedä viestiä eteenpäin.

”Arvopohjamme kohtaavat tässä vahvasti.” 

Näihin sanoihin päättyi erään henkilöstöjohtajan sähköpostivastaus, kun lähestyin työnantajatahoa Sosiaalisen vahvistamisen työkalupakin sekä Hyvän mielen työpaikka® -merkin kanssa. Työ NUOLI nuori mieli työyhteisössä -hankkeessa on lähtenyt siis lennokkaasti käyntiin! 

Sosiaalisen vahvistamisen työotteen levittäminen nuorisotyön ulkopuolelle herättää paljon kiinnostusta. Kiinnostus on konkretisoitunut kirjoitushetkellä jo 49 henkilön ilmoittautumiseksi mukaan Sosiaalisen vahvistamisen työkalupakin käyttöön. Lisäksi useat kumppanitoimijat ovat ottaneet hankeinfot osaksi uutiskirjeitään, sähköposti- ja LinkedIn yhteydenotot ovat päivittäisiä. Sosiaalinen vahvistaminen on selvästi pop! 

On helppoa perustella sosiaalisen vahvistamisen ajankohtaisuus 

Me nuorten parissa pitkään työskennelleet olemme kokeneet todeksi sen, mitä nuoret erityisesti kaipaavat työelämään siirtyessään. Tiedämme myös, millaisia mahdollisia karikoita työuran alkuun voi liittyä. Tunnemme  nuorten aikuisten elämänvaiheen ja siihen liittyvät askeleet. 

On helppoa todeta, että siirtyessään työelämään nuori aikuinen on erityisessä ja herkässä elämänvaiheessa. Samaan aikaan on omaksuttava itsenäiseen elämään liittyviä vaatimuksia ja rakennettava omannäköistään elämää sekä suhteita ympäröivään.  Sekä tietenkin omaksuttava työelämän pelisäännöt, odotukset, tiedot ja taidot. 

Erityisesti työpajatoiminnasta pystyy ammentamaan periaatteita, joilla työelämävalmiuksia sekä työuran alkuja tuetaan valmentavalla työotteella. On myös inspiroivaa lukea Työpajatoiminnan ja Etsivän nuorisotyön käsikirjoja työelämä-silmälasien läpi, kysyen miten muotoilisin tekstejä kohtaamistyöstä esihenkilötyön periaatteiksi?  Perusteluja sosiaalisesti vahvistavalle esihenkilötyölle sekä työelämäohjaukselle on helppo esittää.  

Heitämme haasteen työelämään ja työelämäohjaukseen! 

Sosiaalisesti vahvistava esihenkilötyö sitouttaa työyhteisöön, tukee ammatillista kasvua sekä ehkäisee sairauspoissaoloja. Ilman tukea nuori työntekijä voi kokea yksinäisyyttä, uupua tai jopa vaihtaa työpaikkaa. Työelämään kiinnittyminen vaatii aikaa ja ponnistelua samaan aikaan, kun elämässä tapahtuu nuoruuteen liittyviä suuriakin muutoksia. 

Johtamisella on suuri vaikutus siihen, millaiseksi nuoren työntekijän ensimmäiset kokemukset työelämästä muodostuvat. Nuorista työntekijöistä huolehtiminen lisää työnantajan houkuttelevuutta, toimii pitovoimatekijänä ja lisää työnantajan yhteiskuntavastuullisuutta. 

Hyvä ohjaus nivelvaiheissa helpottaa nuoren siirtymää ja kiinnittymistä työelämään sekä tukee työnantajien kykyä vastaanottaa nuoria työntekijöitä. Sosiaalisen vahvistamisen työotteessa on tunnistettu keskeyttämis- ja putoamisriskiin liittyvät riskitekijät, joten oppilaitokset todella hyötyvät sen käyttöönotosta.  

Haastetuille on tarjolla myös tukea – Sosiaalisen vahvistamisen työkalupakki! 

Kerro sinäkin sosiaalisen vahvistamisen työotteesta verkostoillesi ja kannusta heitä mukaan – me perehdytämme aiheeseen ja tarjoamme maksuttomia materiaaleja!

Sosiaalisen vahvistamisen työkalupakki on helppo tapa perehtyä työotteeseen sekä nuorten tuentarpeisiin. Se tarjoaa konkreettisia tukimateriaaleja nuorten ohjaamiseen. Työkalupakki on tarkoitettu työpaikkojen esihenkilöille sekä työelämäohjausta tekeville 2.asteen opiskeluhuollon ja oppilaitosnuorisotyön ammattilaisille. 

Kysy lisää ja lähde levittämään sosiaalisen vahvistamisen periaatteita kanssamme!

Nuoli – nuori mieli työyhteisössä -hanke liittyy Suomen kestävän kasvun ohjelmaan, jolla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelman rahoitus tulee EU:n elpymisvälineestä (Next Generation EU) ja rahoituksen on myöntänyt sosiaali- ja terveysministeriö osana RRP5-pakettia.  

Hanketyön tavoitteena on vahvistaa työyhteisöiden ja esihenkilöiden kykyä vastaanottaa ja tukea nuoria, työuran alussa olevia henkilöitä sekä vahvistaa työyhteisöjen mieliystävällisyyttä. Hankkeen toteuttavat Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry sekä MIELI Suomen mielenterveys ry.  K

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry