STL: Rankka rypistys, mutta on sen väärtti

SaimaanVirralla Imatralla on kehitetty laatutyötä ja osana sitä toteutettiin STL-itsearviointi. Prosessi synnytti työyhteisössä tärkeää yhteistä keskustelua ja mahdollisti vahvuuksien äärelle pysähtymistä. Sekä aivan uusien toimintamuotojen käynnistämistä. Palvelupäällikkö Niina Klemolin kuvaa, miten STL käytännössä tehtiin ja mitä se on tuottanut. Lue SaimaanVirran laatumatkan kokemuksista!

Työyhteisö keskustelemassa

Laatutyö SaimaanVirralla aloitettiin parisen vuotta sitten perehtymällä työpajatoiminnan laatukriteereihin. Kirjoitimme laatukriteereitä auki ja pohdimme, miten ne näkyvät meidän toiminnassamme. Syksyllä 2024 osallistuimme Inton vertaisauditointikoulutukseen, jossa kannustettiin tekemään STL-itsearviointi, jotta nykytila ja kehittämiskohteet tulisivat esiin. STL-itsearviointia lähdettiinkin valmistelemaan vauhdilla. Halusimme, että koko henkilökunta on mukana itsearviointia toteuttamassa. Saimme Inton Reetta Pietikäiseltä tukea koko prosessin ajan.

Yhteistä keskustelua kriteereistä ja kehittämiskohteista

Perehdyimme työparini kanssa Inton laatutyön materiaaleihin ja valmistelimme yhteistä kehittämispäivää. Avasimme tuolloin koko työyhteisön kesken apukysymysten avulla STL:n kriteerien sisältöjä ja merkityksiä. Yhteistä työskentelyä varten olimme jakaneet henkilöstön kahteen ryhmään, jotta kaikkien ääni tulee kuuluviin. Kriteerien avaaminen pienryhmissä oli antoisaa ja se kirvoitti hyvää yhteistä keskustelua. Olimme varanneet tähän kaksi puolikasta päivää, mikä osoittautui varsin intensiiviseksi tahdiksi.

Jokainen vastasi STL-Webropol-kyselyyn henkilökohtaisesti, mutta pareina oli mahdollisuus keskustella ja vaihtaa ajatuksia. Ja ehkä myös hakea vahvistusta sille, että oli ymmärtänyt kysymyksen oikein. Tämä oli hyvä ratkaisu ja saimme aikaan hyödyllistä pohdintaa. Olimme jakaneet myös kyselyyn vastaamisen kahdelle eri päivälle, jolloin kysymyksiä oli kerralla vähemmän.

Työyhteisössä osa koki STL-itsearviointikyselyn suhteellisen raskaaksi ja arviointikohdat aika vaikeasti ymmärrettäviksi. Olisikin voinut olla hyödyllistä käsitellä arviointialueita yksi kerrallaan, jolloin kysely olisi ollut kompaktimpi. On myös hyvä huomioida, ettei Into käsittele kyselyn vastauksia, ja kukin työpaja vastaa tulosten analyysistä. Inton Webropol-kysely kokosi kuitenkin tehokkaasti koko työyhteisön vastaukset.

Itsearviointikyselyn tuloksia lähdimme työstämään pienryhmissä keskustellen. Jokainen ryhmä valitsi yhden kehittämiskohteen jokaisesta kriteeristä. Tämän jälkeen kukin merkitsi plussan itselleen tärkeimmäksi kokemalleen kehittämiskohteelle. Eniten plussia saaneille kehittämiskohdille sovittiin jatkotoimenpiteet, vastuut ja aikataulu.

Käynnistimme uudet asiakasfoorumit

Arvioinnissa keskeisimmiksi kehittämiskohdiksi meillä nousi viestintä ja asiakaspalautteet. STL:n myötä päätimmekin aloittaa säännölliset kerran kuussa järjestettävät asiakasfoorumit. Asiakasfoorumeissa on käsitelty mm. palautekyselyitä, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä osallisuutta. Valmentautujat voivat myös ehdottaa aiheita asiakasfoorumeihin. Asiakasfoorumeissa aiheita on käyty keskustellen läpi ja mietitty yhdessä, mikä toimii hyvin ja miten toimintaa voisi kehittää. Olemme todenneet toimivaksi myös sen, että asiakasfoorumeja vedetään vaihtelevalla kokoonpanolla, jolloin koko henkilöstö tulee samalla tutummaksi valmentautujille.

Ja voin kertoa, että olemme näistä asiakasfoorumeista ihan liekeissä! Olemme saaneet valmentautujilta erinomaista palautetta, ja tupa on ollut täynnä joka kerta.

Myö rokataan!

STL:ssä koimme hyväksi sen, että itsearviointikyselyssä ei keskitytty pelkästään siihen, mitä pitää kehittää ja missä parantaa. Koska moni asiahan meillä toimii hyvin. Aika harvoin niiden hyvien ja toimivien juttujen ääreen tulee pysähdyttyä arjessa, mutta STL-itsearviointi koko henkilöstön voimin antoi siihen hyvän mahdollisuuden.

STL antoi meille lisäbuustia laatutyöhön ja yhdessä tekemiseen. Jatkamme uudella innolla laatukriteerien kirjoittamista auki ja valmistelemme siinä rinnalla laatumerkkihakemusta. Vaikka kehitettävää löytyy aina, niin kyllä myö vaan porukkana rokataan!

Niina Klemolin
Palvelupäällikkö
SaimaanVirta

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry