Oispa jo perjantai! -podcast-sarja työhyvinvoinnista etsivässä nuorisotyössä nyt kuunneltavissa

Työhyvinvointi etsivässä nuorisotyössä saa ennenkuulumatonta huomiota, kun HNMKY:n etsivä nuorisotyöntekijä Janina Kosken tutkimukselliseen kehittämistyöhön perustuva podcast-sarja julkaistaan. Yhdessä Inton kanssa tuotettu 5-osainen sarja on Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteisöpedagogi (YAMK)-opinnäytetyön konkreettinen tuotos.

Etsivä nuorisotyöntekijä nojaa arkkuun, jonka päällä kirjoja.
kuva: Bisher Sawan

Podcast perustuu keväällä 2022 toteutetun työhyvinvoinnin kyselytutkimuksen teemoihin ja tuloksiin. Kaikilla urbaaneissa ympäristöissä (yli 100 000 asukkaan kaupungeissa) toimivilla etsivillä nuorisotyöntekijöillä oli mahdollisuus vastata kyselyyn ja jakaa ajatuksiaan työhyvinvointiin liittyen. Vastauksia kertyikin paljon ja osin myös aiheista, joista kentällämme ei ole vielä liikaa puhuttu.

Vaikka arki on toisinaan haastavaa ja tunnekuormaa kertyy, etsivä nuorisotyö todella innostaa tekijäänsä: ylivoimaisesti suurin osa (92 %) urbaaneista etsivistä koki työssään onnistumisia, uppoutuvansa siihen ja työtehtävänsä merkityksellisiksi. Etsivä nuorisotyöntekijä nauttii työnsä autonomisuudesta ja vapaudesta, mutta millaista johtamista ja rakenteita tuo vapaus kaipaa, jotta sen rajattomuus ei tunnu taakalta? Podcastissa sanotaan ääneen ja käsitellään myös kyselyvastauksissa esiin nousseita kivuliaita asioita: entä jos tiimissä onkin tulehtunut ilmapiiri ja jopa pitkäaikaista työpaikkakiusaamista? Mitä on psykologinen turvallisuus ja kuinka se saadaan yhdessä toteutumaan?

Oispa jo perjantai! on kuunneltavissa:

Juontajana toimivan Janinan luona vierailee erilaisia asiantuntijoita, aina kunkin jakson teemaan ja ilmiöön soveltuen. Jaksot julkaistaan tietenkin aina perjantaisin. Ensimmäinen jakso on ollut kuunneltavissa 4.11.2022 lähtien, seuraava jakso ilmestyy 11.11.2022.

  1. Ihan niinku omasta mielestä (julkaistu 4.11.2022)
  2. Etsivässä nuorisotyössä työhyvinvointi: rakenteet tekee hyvää! (julkaistaan pe 11.11.2022)
  3. Turvallisuus ennen kaikkea – mitä on psykologinen turvallisuus? (julkaistaan pe 25.11.2022)
  4. Tulehtunut ilmapiiri, mistä se johtuu ja mitä voi tehdä tuuletustyönä? (julkaistaan pe 18.11.2022)
  5. Palautumisesta muutama sana vielä (julkaistaan pe 2.12.2022)

1. jaksossa etsivät nuorisotyöntekijät Niklas Hjort, Iisa Karsten ja Roosa Mäkelä Helsingin NMKY:ltä keskustelevat etsivän nuorisotyöntekijän tunnistetuista voimavaroista, työn merkityksellisyydestä, toimivasta tiimistä sekä etsivän nuorisotyön yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. 2. jakson asiantuntijavieras, nykyään työelämävalmentajana toimiva Anni-Reetta Sorell on tutkinut etsivän nuorisotyön johtamista ja laajemmin työhyvinvointia. Jaksossa keskustellaan etsivän nuorisotyön toimivista rakenteista käytännössä, esihenkilön merkityksestä työhyvinvoinnille, ihmissuhdetyöntekijän vuorovaikutustaidoista ja tunnesäätelytaidoista. 3. jaksossa vierailevat TIITU-hankkeen ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun tutkijat Eevastiina Gjerstad ja Crister Nyberg. Hankkeessa on tutkittu sote- ja kasvatusaloilla työskentelevien tiimien psykologisen turvallisuuden toteutumista. Jaksossa pureudutaan psykologisen turvallisuuden toteutumisen lähtökohtiin tiimeissä ja työyhteisöissä. 4. jakso käsittelee työyhteisön tulehtunutta työilmapiiriä ja sen ennaltaehkäisemistä. Asiantuntijavieraana on työyhteisöjen kehittäjä ja työnohjaaja Mira Jääskeläinen. 5. jaksossa käsitellään palautumisen merkitystä työhyvinvoinnille. Jääskeläinen on myös viimeisen jakson asiantuntijavieras.  

Lisätietoja

Janina Koski
Etsivä nuorisotyöntekijä, HNMKY Etsivä nuorisotyö
p. 050 552 4399
janina.koski@hnmky.fi

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry