Ohjausalan ammattilainen oppilaitoksessa: Joko tunnet sosiaalisen vahvistamisen?
Miten tukea nuoren jaksamista ja vahvistaa tämän työelämävalmiuksia opintojen aikana ja tärkeässä nivelvaiheessa? Mitä oppilaitos voi tarjota työpaikoille haavoittuvassa asemassa olevan nuoren työssäoppimisen tueksi? Sosiaalisen vahvistamisen työkalupakki tarjoaa etsivässä nuorisotyössä ja työpajatoiminnassa kehitetyn työotteen ja materiaalit ohjaustyön tueksi.
Sosiaalinen vahvistaminen on etsivässä nuorisotyössä ja työpajatoiminnassa kehitetty työote, jonka tavoitteena on vahvistaa nuorta ja tämän uskoa omiin kykyihinsä. Työotetta on käytetty pitkään haavoittuvassa asemassa olevien nuorten ohjaus- ja valmennustyössä ja sen ympärille on syntynyt laaja koulutus- ja materiaalivalikoima, joka on nyt koottu yhteen sosiaalisen vahvistamisen työkalupakiksi.
Liity mukaan sosiaalisten vahvistajien joukkoon – materiaaleja ja koulutusta
Nuori – nuori mieli työyhteisössä -hankkeemme tarjoaa oppilaitosten ohjaustehtävissä oleville Sosiaalisen vahvistamisen työkalupakin. Työkalupakin käyttöönottaville tarjotaan fyysiset materiaalipaketit sekä koulutukset ilmaiseksi. Työkalupakki on sähköinen materiaali- ja tallennekokonaisuus Inton verkkokoulutusalustalla, fyysiset materiaalit postitetaan osallistujille. Työkalupakkiin sisältyviin ohjaustyön materiaaleihin voit tutustua ennakkoon täällä.
Sosiaalisen vahvistamisen työkalupakin käyttö alkaa alkukartoituksella(sähköinen kysely), jonka perustella saat vinkkejä työkalupakin käyttöön. Osallistujille järjestetään aloitustapaaminen keväällä 2025 sekä vapaaehtoinen vertaistuellinen keskustelutilaisuus Teamsissa. Hankkeen lopussa syksyllä 2025 osallistuja vastaa loppu- ja palautekyselyyn.
Työkalupakin avulla voit tukea opiskelijan itsetuntemusta, sosiaalisia taitoja ja luottamusta toisiin sekä vahvistaa tämän osallisuuden tunnetta. Työkalupakki tarjoaa myös välineitä ja koulutuksia, joita voidaan käyttää tai käydä läpi yhdessä työssäoppimispaikkojen esihenkilöiden kanssa.
Työkalupakki tarjoaa tietoa ja sisältöä seuraaviin teemoihin:
- Mitä on sosiaalinen vahvistaminen?
- Arjen- ja elämänhallinnan tukeminen
- Itsetuntemuksen vahvistaminen
- Sosiaalisten taitojen ja yhteisöllisyyden edistäminen
- Oppimis- ja työelämävalmiuksien tukeminen
Työkalupakista löytyy materiaaleja ja työkaluja seuraaviin tilanteisiin:
- Nuoren mielenterveyden tukeminen
- Haastavan tai henkilökohtaisen asian puheeksi ottaminen
- Tavoitteenasettelu ja kehittyminen
- Kokonaisvaltainen tutustuminen ja tilannekartoitus
- Yhteisöllisyyden edistäminen
- Vahvuustyöskentely (ensimmäiset 20 ilmoittautunutta saa fyysisen Vahvuuspakka -materiaalin)
Sosiaalisesti vahvistava ammattilainen kohtaa, kuulee ja kulkee nuoren rinnalla tämän matkatessa kohti omaa työelämäpolkuaan. Tule mukaan oppimaan, miten voit vahvistaa nuorten hyvinvointia ja edistää mielenterveyttä työelämä-ohjauksessa!
Lue lisää:
NUOLI nuori mieli työyhteisössä -hankkeen verkkosivu
Mitä on sosiaalinen vahvistaminen?
Etusivu – Hyvän mielen työpaikka®-merkki
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä sosiaalisen vahvistamisen asiantuntija Emmi Paanaseen. Julkaisemme pian ilmoittautumislinkin sekä tarkemmat ohjeet Sosiaalisen vahvistamisen työkalupakin käyttöönottoon liittyen.
-
Emmi Paananen
asiantuntija: sosiaalinen vahvistaminen, tavoitettavissa ma-to
Nuoli – nuori mieli työyhteisössä -hanke liittyy Suomen kestävän kasvun ohjelmaan, jolla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU) ja rahoituksen on myöntänyt sosiaali- ja terveysministeriö. Hanketyön tavoitteena on vahvistaa työyhteisöiden ja esihenkilöiden kykyä vastaanottaa ja tukea nuoria, työuran alussa olevia henkilöitä sekä vahvistaa työyhteisöjen mieliystävällisyyttä.