Nuoren oma tarina työpajalta: mitä Nuorisoverstas on minulle antanut

Miten työpajoilla ollaan nuorten puolella, ja miltä se nuoren silmin näyttää? Nuori Niko kertoo omin sanoin kokemuksistaan Joensuun Nuorisoverstaalla. Työpajalla ei jätetä yksin, vaan yhteisölliseen toimintaan on päässyt hyvin mukaan - ja heikkouksista tuleekin vahvuuksia. Esimerkiksi näin työpajat siis ovat #yhdessänuortenpuolella, kuten nuorisotyön viikon (7.-13.10.2024) teema kuuluu!

kuva: revontulia Pohjois-Karjalan yllä maanantaina 7.10.2024, Niko

Kuulin Nuorisoverstaasta ensimmäisen kerran jo yläasteella. Muistan vielä elävästi kaikki pienet retket ja tsemppaavat ohjaajat. Verstaalla käyminen on aina ollut mielekästä sen rauhallisuuden ansioista. Ohjaajien kanssa voi jutella mukavia, tai voi sitten itse tehdä jotain mielekästä, yksin tai yhdessä, samalla tutustuen uusiin ihmisiin. Talolle tullessa pääsee aina hetkeksi irroittautumaan arjen vilkkaudesta.

Työpajalla kuuluu porukkaan ja heikkouksista tulee vahvuuksia

Nuorisoverstaan nuorten työpajalla arvokasta ja itselleni merkittävää on ollut päästä mukaan sen toimintaan, ja olen kokenut saadun avun hyödylliseksi. Aina ollaan kuunneltu ja autettu arkea askarruttavissa kysymyksissä ja huolissa. Verstas tuo monipuolisuutta opiskelun täyteiseen arkeen. Arvokasta on, että nuori saa ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä eikä sitoudu mihinkään.

Nuorisoverstas korostaa yhteisöllisyyttä eikä jätä ketään yksin. Aina löytyy uusia kavereita. Verstas on auttanut minua tunnistamaan sekä omat vahvuuteni että myös heikkouteni. Ja ohjannut suuntaan, jossa heikkouksista tulee vahvuuksia. En tiedä missä olisin ilman Nuorisoverstaan apua.

Terveiset nuorille ja päättäjille: työpajoilla jokainen on tärkeä – ja siitä leikkaaminen väärin

Jokaista nuorta, joka on joskus kuullut nuorten työpajoista, kannustan tulemaan tutustumaan ja ottamaan yhteyttä, jos siltä tuntuu. Jokainen on tärkeä sukupuolesta, ihonväristä tai kansalaisuudesta riippumatta. Ketään ei pakoteta tekemään mitä ei itse halua, ja sen takia kaikkeen itseään mielekkääseen tekemiseen kannattaakin osallistua. Ohjaajat ovat tosi joustavia ja mukavia, ja heiltä löytyy aina aikaa, jos kaipaa kuuntelijaa.

Nuorisotyön rahoitukseen ei saisi koskea – sitä pikemminkin pitäisi lisätä. Eikä missään nimessä sen rahoituksesta tulisi leikata. Siitä leikkaaminen nuorten kustannuksella on kerta kaikkiaan väärin. Nuoret ovat tulevaisuus, ja heille tulisi taata tasapainoinen ja kestävä nuoruus ilman, että heille merkittävistä tahoista leikataan, ja ajetaan vaan syvemmälle ahdinkoon.

– Niko

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry