Mitä on sosiaalinen vahvistaminen?
Sosiaalinen vahvistaminen on keskeisten elämäntaitojen kehittämistä ja on sovellettavissa laajasti erilaisessa nuorten kohtaamistyössä. Blogissa sosiaalisen vahvistamisen asiantuntija Emmi Paananen käy läpi työotteen keskeisiä tavoitteita sekä perustelee työotteen ajankohtaisuutta nuorten parissa käytettäväksi.
Sosiaalinen vahvistaminen on nuorten keskeisten elämäntaitojen kehittämistä kohtaavan ja rinnalla kulkevan työn sekä yhdessä tekemisen avulla. Sosiaalinen vahvistaminen on nuorisotyössä vakiintunut työote, joka soveltuu käytettäväksi laajasti erilaisissa nuorten ja nuorten aikuisten palveluissa. Tavoitteena on sosiaalisesti vahvistunut nuori, joka elää omannäköistään elämää, toimii tavoitteidensa mukaisesti ja joka voi luottaa siihen, että pärjää haastavammissakin tilanteissa.
Sosiaalinen vahvistaminen parantaa nuoren kykyä toimia sosiaalisissa tilanteissa ja luoda suhteita toisiin ihmisiin. Se edistää yksilön osallisuutta omassa elämässään ja yhteisöissä. Sosiaalinen vahvistaminen kehittää taitoja toimia erilaisissa arjen tilanteissa ja lisää nuoren mahdollisuuksia vaikuttaa oman elämän kulkuun. Yksilöllisten hyötyjen lisäksi sosiaalinen vahvistaminen edistää yhteisöllisyyttä ja yhteisöjen toimintakykyä.
Sosiaalisen vahvistamisen tavoitteet
Sosiaalinen vahvistaminen on kokonaisvaltainen työote ja ottaa huomioon sosiaaliset taidot, itsetuntemuksen, työ- ja oppimisvalmiudet, itsenäisen arjen sujumisen sekä laajasti elämänhallinnan tunteen. Näiden nuoruuteen keskeisesti liittyvien elämäntaitojen avulla edistetään osallisuutta, yhteisöllisyyttä sekä nuoren kykyä vaikuttaa omaan elämäänsä.
Työotteen avulla lisätään konkreettisesti nuoren omatoimisuutta, rohkeutta pyytää ja vastaanottaa apua sekä tarjotaan uusia näkökulmia. Tavoitteena on edistää nuoren pystyvyyttä, kykyjä ja halua vaikuttaa oman elämänsä kulkuun ja luottamusta siihen, että pärjää erilaisissa tilanteissa. Sosiaalista vahvistamista tapahtuu esimerkiksi silloin, kun tehdään näkyväksi nuoren vahvuuksia ja voimavaroja sekä tarjotaan mielekkäitä tehtäviä, joissa on mahdollisuus harjoitella taitoja ja onnistua. Tämä lisää itsetuntemusta ja auttaa nuorta rakentamaan realistisia tavoitteita, jotka lisäävät pystyvyyden kokemusta ja tulevaisuususkoa.
Sosiaalinen vahvistaminen työotteena
Sosiaalinen vahvistaminen on tavoitteellista ja suunnitelmallista työskentelyä, joka tukee yksilöiden hyvinvointia, osallisuutta ja toimintakykyä. Se on kohtaamis- ja vuorovaikutustyötä, jonka avulla autetaan ihmisiä tunnistamaan omat vahvuudet, kehittämään taitoja ja löytämään paikkansa yhteisöissä. Sosiaalinen vahvistaminen kytkeytyy nuoruudessa tarvittavien elämäntaitojen kartuttamiseen, itseluottamuksen parantamiseen ja kykyyn toimia erilaisissa arjen ja esimerkiksi työelämän tilanteissa. Sosiaalisen vahvistamisen työote on aina nuorilähtöistä eli nuoren tarpeet ja toiveet huomioivaa sekä nuoren toimijuutta kunnioittavaa.
Sosiaalinen vahvistaminen ei siis ole metodi tai strukturoitu menetelmä vaan perustuu vahvistavaan työotteeseen. Työotteessa toteutuvat ihminen ihmiselle -periaate, aito kohtaaminen, rinnalla kulkeminen ja yhdessä tekeminen. Koska sosiaalinen vahvistaminen on luonteeltaan toiminnallista, erilaiset työvälineet ja -ympäristöt, materiaalit sekä elämyksellisyys ovat keskeinen osa työotetta. Voikin sanoa, että sosiaalinen vahvistaminen tapahtuu aina siellä, missä ihmiset kohtaavat ja toimivat yhdessä.
Kaiken perustana ovat luottamus ja tasavertaisuus sekä ammattilaisen vahvistava katse. Sosiaalisen vahvistamisen lähtökohtana on ihmisen sosiaalinen luonne sekä ajatus siitä, että yhteisöön kuuluminen ja nähdyksi tuleminen ovat ihmisen hyvinvoinnin kannalta keskeisiä tekijöitä.
Sosiaalisen vahvistamisen vaikutukset yksilötasolla
Sosiaalinen vahvistaminen tukee nuorta kokonaisvaltaisesti. Työote soveltuu moniin erilaisiin tilanteisiin ja nuoren tarpeisiin, myös haastavampiin. Luottamuksellinen kohtaaminen, yhteisöllisyys ja rinnalla kulkeminen vastaavat niihin tarpeisiin, joita nuoret nostavat esiin itsenäistymisen, kasvun ja tulevaisuuden rakentamisen äärellä.
Työote tuottaa tutkitustikin positiivisia vaikutuksia nuoren elämässä:
- Ehkäisee syrjäytymistä ja lisää hyvinvointia
- Vahvistaa kaveruutta ja yhteisöllisyyttä, vähentää yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta
- Parantaa elämänhallintaa ja arjen sujumista
- Kehittää itsetuntemusta ja vahvistaa itseluottamusta
- Antaa uusia näkökulmia asioihin ja luo uskoa tulevaisuuteen
- Parantaa työ- ja toimintakykyä sekä valmiuksia työelämään siirtymiseen
Sosiaalinen vahvistaminen edistää myös mielenterveyden suojatekijöitä. Nuoren mielenterveyttä vahvistavat mm. kyky tunnistaa ja sanoittaa tunteita ja tarpeita, taito ja mahdollisuus kysyä ja saada apua, osallisuuden kokemus ja mielekäs hyvinvointia tukeva arki. Sosiaalisesti vahvistava työ tuottaa tutkitusti positiivisia mielenterveysvaikutuksia nuorille.
Sosiaalinen vahvistaminen yhteisöllisenä toimintana
Sosiaalinen vahvistaminen ei ainoastaan tue yksilöiden elämäntaitojen kehittymistä, vaan sillä on myös yhteisöjä vahvista tarkoitus. Vahvat yhteisöt ja vertaistuki ovat ikään kuin ammattilaisen oikea käsi, joka itsessään tuottaa sosiaalisen vahvistamisen kannalta toivottuja tuloksia. Yhteisöllinen toiminta tarjoaa nuorille mahdollisuuden harjoitella vuorovaikutustaitoja, oppia vastuullisuutta ja kehittää työelämässä tarvittavia taitoja. Lisäksi yhteisö toimii mielenterveyden suojatekijänä. Näiden elementtien hyödyntäminen on keskeinen osa sosiaalista vahvistamista.
Yhteisöt, joissa jokainen tuntee olevansa tärkeä ja voi osallistua ja vaikuttaa, lisäävät merkityksellisyyden kokemusta ja hyvinvointia. Kun yksilöillä on mahdollisuus kokea osallisuutta, yhteenkuuluvuutta ja onnistumisen elämyksiä, he osallistuvat yhä aktiivisemmin yhteisön toimintaan. Vahva yhteisö on parhaimmillaan yksilöä suojaava tekijä sekä yhdessä valmiimpi toimimaan ja tavoittelemaan yhteistä hyvää.
Sosiaalisessa vahvistamisessa hyödynnetään myös vertaistuen mahdollisuuksia, mikä taas lisää yhteisön jäsenten välistä luottamusta ja yhteenkuuluvuutta. Vertaissuhteiden merkitys korostuu nuoruudessa, joten sen hyödyntäminen on erityisen tärkeää. Vertaistuen hyödyntäminen edellyttää kuitenkin avointa ja turvallista tilaa, rohkeutta ottaa asioita puheeksi sekä ryhmän ohjaajan kykyä luoda mahdollisuuksia vertaisuudelle.
Sosiaalisen vahvistamisen työote ja tavoitteet soveltuvat yhteisöllisten näkökulmien vuoksi oivallisesti mm. oppilaitoksiin sekä työelämään. Sosiaalisen vahvistamisen hyödyt kannattaa ottaa laajasti käyttöön, sillä ne parantavat yhteistyötaitoja, kommunikaatiota ja sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin. Sosiaalisesti vahvistunut opiskeluryhmä tai työyhteisö on yhteistyökykyisempi, omistautuneempi, luovempi ja tuottavampi.
Kestäviä vaikutuksia nuoren elämässä
Sosiaalisen vahvistamisen vaikutukset nuoren elämässä näkyvät muun muassa parantuneena itsetuntona, lisääntyneinä osallistumismahdollisuuksina ja kyvykkyytenä kohdata tulevaisuuden haasteita. Onnistumisen kokemukset lisäävät motivaatiota asettaa uusia tavoitteita ja toimia niiden eteen. Tämän ansiosta yksilöiden elämänlaatu paranee ja he pystyvät osallistumaan aktiivisemmin yhteisöihin, yhteiskuntaan ja mm. työelämään. Samalla yhteisöt vahvistuvat, kun niihin kuuluu hyvinvoivia, aktiivisia, omistautuneita ja yhteistyökykyisiä jäseniä.
Sosiaalisen vahvistamisen vaikutuksista voit lukea lisää Sovari –mittarin tuottamista tuloksista.
-
Emmi Paananen
asiantuntija: sosiaalinen vahvistaminen, tavoitettavissa ma-to
Lähteet:
Sosiaalinen vahvistaminen työpajatoiminnassa https://www.intory.fi/tyopajatoiminta/sovari/sosiaalinen-vahvistaminen/
Sosiaalinen vahvistaminen etsivässä nuorisotyössä https://www.intory.fi/etsiva-nuorisotyo/sovari/sosiaalinen-vahvistaminen/
Etsivän nuorisotyön valtakunnalliset Sovari 2023 -kyselyn tulokset https://www.intory.fi/materiaalipankki/19607-2/
Etsivän nuorisotyön käsikirja https://www.intory.fi/materiaalipankki/etsivan-nuorisotyon-kasikirja/
Työpajatoiminnan käsikirja https://www.intory.fi/materiaalipankki/tyopajatoiminnan-kasikirja/
Mitä on sosiaalinen vahvistaminen? YouTube video https://www.youtube.com/watch?v=bBczsdeYP2k&list=PL8v_3Y4OPvnUuts947Bs5ebxy4NOzVQUK
Kuvat: Sosiaalinen vahvistaminen kuvina https://www.intory.fi/materiaalipankki/sosiaalinen-vahvistaminen-kuvina/