Milli taklaa nuorten huumausaineongelman seurauksia yhteistyöllä Turussa 

Terveysneuvontapiste Milli on Turussa toimiva matalan kynnyksen toimipiste. Siellä vähennetään pistämällä huumeita käyttävien käyttöhaittoja ja tuetaan heidän läheisiään. Palveluita tarjotaan tarpeen mukaan aina laajasta terveydenhoidosta ruoka-apuun ja asumispalveluissa avustamiseen asti. Toimijoiden välinen yhteistyö on keskiössä ja tässä blogissa sitä kuvaavat vastaava terveydenhoitaja Sanna Järvensivu ja Varsinais-Suomen etsivän nuorisotyön koordinaattori Tommi Grönroos.

Päihdeongelmien lisääntyminen etsivän nuorisotyön nuorten keskuudessa oli ennustettavissa korona-aikana. Näkyvää muutosta emme kuitenkaan tuolloin huomanneet, vaan esiin tulivatkin nuorten lisääntyneet mielenterveydelliset haasteet. Kuitenkin nyt, muutama vuosi korona-ajan jälkeen, on selkeästi tullut näkyväksi nuorten päihdekäytön lisääntyminen, huumaavien lääkeaineiden ja esimerkiksi kannabiksen ongelmakäyttö.  

Nämä ovat usein läsnä työssämme kohtaamiemme nuorten keskuudessa.  

Yksi selittävä tekijä tähän huolestuttavaan suuntaukseen varmasti on nuorten mielenterveyspalveluiden kestämättömän heikko saatavuus ja laatu.  

Kun palveluita ei ole tarjolla, on kynnys itselääkitsemiseen matala. Tämä ehkä alkuvaiheessa hieman helpotusta antava toiminta johtaa pidemmässä katsannossa todella traagisiin seurauksiin nuoren elämässä. Odotusajat mielenterveyspalveluiden piiriin pääsemiseksi ovat akuuteissa itsetuhoisissa tapauksissa jopa kahden vuoden luokkaa. Voidaanko silloin syyttävällä sormella edes osoittaa nuorta, joka epätoivoisilla valinnoilla etsii helpotusta elämäntilanteeseensa? 

Nuorten olosuhteet ovat hyvin haavoittuvia – ja haavoittavia 

Millissä asiakasryhmän nuoreneminen on näkynyt jo muutaman vuoden ajan – ennen korona-aikaa, mutta myös sen jälkeen. Tämä vastaa asiantuntijoiden ja mediankin esille tuomaa kuvaa nuorten päihteidenkäyttötilanteesta Suomessa.  

Terveydenhoidon ammattilaiselle nuorten asiakkaiden tilanne näyttäytyy huolestuttuvana ja elämän olosuhteet haavoittuvaisina, usein myös haavoittavina.  

Ennen Millin asiakkuuteen päätymistä nuoret ovat tavallisesti painineet useita vuosia vakavien mielenterveys- ja päihdeongelmien sekä erinäisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Asiakkuuksia eri tahoihin on saattanut olla monia, mutta valmiiksi rikki olevan järjestelmän vuoksi apu ei välttämättä ole ollut vaikuttavaa: oikea-aikaista, oikein kohdennettua ja riittävän pitkäjänteistä.  

Kun palveluista on säästetty tai nuori ei ole niitä käyttänyt, näkyy se myöhemmin raskaampina ja kalliimpina palveluina. 

Millissä jokainen on arvokas yksilö 

Millissä nuoret asiakkaat kohdataan hyväksyvästi, yksilöllisesti, kokonaisvaltaisesti ja kestävää luottamuksellista suhdetta rakentaen. Luottamuksen rakentaminen vaatii työntekijältä ymmärrystä, kärsivällisyyttä ja kykyä inhimilliseen kohtaamiseen. Työtä tehdään usein sellaisen nuoren kanssa, jolla ei välttämättä koskaan ole ollut luottamusta kehenkään tai mihinkään.  

Sen lisäksi, että nuoret tulevat hakemaan Millistä tarjolla olevia palveluita, heillä onkin usein aikuisen tarve. 

Yksilöllisen kohtaamisen lisäksi päihdeilmiö vaatii uusia toimintatapoja.Suomen sijoittuminen ykköseksi nuorten yliannostuskuolematilastoissa Euroopan osalta on hälyttävä ilmiö. Millissä siihen on pyritty reagoimaan THL:nkin suositusten mukaisesti.

Millissä on pilotoitu reseptin kirjoittamista opioidien vasta-aineeseen naloksoniin, ja Varhan alueella asiakkaat saavat valmisteen apteekista maksuttomasti täydentävän toimeentulotuen turvin. Samoin alueella on pilotoitu myös alaikäisten opioidiriippuvaisten opioidiavusteisia hoitoja.  

Näistä nuoret itse ovat olleet todella kiitollisia.  

Tommi Grönroos, Varsinais-Suomen etsivän nuorisotyön koordinaattori 

Sanna Järvensivu, vastaava terveydenhoitaja, Terveysneuvontapiste Milli 
Ihmisen parhaaksi-tunnustuspalkinnon saaja 2023 

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry