Martat tarjoavat valmentautujille iloa ja hyvinvointia ruoasta 

Kun nuori itsenäistyy, on tärkeää hallita arjen perustaidot. Martat ovat kehittäneet nuorten arjen taitojen kurssitoimintaa yhteistyössä Into — etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n ja työpajojen kanssa syksystä 2015 alkaen. Martat tuovat pajoille omaa kotitalouden ja arjen taitojen erityisosaamistaan. Arki sujuvaksi –toiminta on kohdennettu juuri niille nuorille, joilla on erityistä tarvetta arjen taitojen vahvistamiselle. Tässä kirjoituksessa Marttojen Päivi Känsälä ja Piia Aho kertovat käytännön esimerkkien avulla, mistä Arki sujuvaksi –toiminnassa on kyse.

Kursseilla valmistamme yhdessä edullista kotiruokaa. Samalla keskustelemme hyvistä ruokavalinnoista ja itse tekemisen eduista, arkirytmistä, siivouksesta ja pyykkihuollosta. Vahvistamme nuorten taloudellista osaamista ja kuluttajataitoja. Nuorten arjen tiedot ja taidot kehittyvät ja sosiaaliset taidot vahvistuvat.  

Arki sujuvaksi -toimintaa työpajoilla ohjaavat Martta-piirien koulutetut kotitalousasiantuntijat.  

Kurssi oli ainakin itselle todella hyödyllinen, sillä olen elokuussa muuttamassa omaan asuntoon. Kurssin avulla ruoanlaitto ja kodinhoito tuntuivat mieluisilta ja aivan normaaleilta arkipäivän asioilta, sekä sain uutta tietoa mm. kierrätyksestä. Toivoisin tulevaisuudessakin Marttojen järjestävän näitä kursseja, sillä kurssilla opittavat taidot ovat tarpeellisia aivan kaiken ikäisille!

Osallistujapalaute

Iloa vai rajoituksia? 

Onko Tiktok muuttanut tapaamme ajatella keittiössä? Tätä pohti erään maakuntalehden toimittaja ruokapalstalla. Siinä missä Instagram toi meille täydellisesti asetellut aamiaiset avokadoleipineen ja smoothiekulhoineen, Tiktok nyt näyttää sen, mitä ihmiset oikeasti syövät.  

Ruokaan on pitkään suhtauduttu kontrollin ja rajoitusten kautta. Sosiaalinen media näyttää, että syöminen voi olla nautinto ja moniaistillinen kokemus kaikkine makuineen, tuoksuineen ja äänineen, ja tarjota sen lisäksi myös silmänruokaa.  

Arjessa ruokaan liittyy kuitenkin monia puntaroitavia asioita: viime vuosina kohonneet elintarvikkeiden hinnat; taito valita pienelläkin budjetilla helppoja, monipuolisia ja ravitsevia raaka-aineita sekä omat ruoanvalmistustaidot. 

Nuorilla on tänä päivänä selkeästi halu ja kiinnostus terveelliseen ja kasvispainotteiseen ruokaan. Tämä liittyy myös hyvään, vatsaa ja mieltä hellivään ravitsemukseen. Suunta on hyvä, vaikka matkaa tämänkin hetkisiin ravitsemussuosituksiin vielä on. 

THL:n FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan miehistä vain 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia syö kasviksia suositusten mukaisesti eli vähintään puoli kiloa päivässä. Keskimäärin suomalainen syö tuoreita vihanneksia tutkimuksen mukaan 350 grammaa päivässä. 

Ravitsemussuositukset päivitetään ensi vuoden aikana ja kasvispainotteisuus tulee niissä vahvistumaan entisestään. 

Mielen hyvinvointia ruoasta 

Arjen jaksamisen ja hyvinvoinnin kulmakiviin kuuluu olennaisena osana säännöllinen ruokarytmi. Säännöllinen ateriarytmi ja ruokailuun rauhoittuminen auttavat jaksamaan. Säännöllisyys paitsi varmistaa tasaisen energian saannin päivän aikana, auttaa myös tekemään suunnitelmallisemmin hyvinvointia ja kukkaroa tukevia valintoja. 

Koulussa tai työssä se usein muotoutuukin luonnostaan. Koulun tai palvelujen ulkopuolella ollessa olisi erityisen tärkeää pyrkiä säännölliseen päivä- ja ruokarytmiin. 

Sillä mitä ja miten syö, on tutkitusti vaikutusta fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Tutkija Anu Ruususen väitöskirjan (Itä-Suomen yliopisto, 2013) mukaan ruoan ja mielenterveyden välillä löytyy selkeitä yhteyksiä. Mieli ja aivot tarvitsevat monipuolista, kuitupitoista ravintoa sekä vitamiineja.  

Hyvinvoinnin kannalta ei ole siis yhdentekevää, mitä ruokakoriin päätyy. Kasvisten syöminen vahvistaa myös mielen hyvinvointia. 

Hyvää helposti ja kukkaro kiittää 

Keinoja kasvisten lisäämiseen lautaselle on monia. Kaupassa käydessä kannattaa vihannesosastolla etsiä erityisesti sesongin kasvikset ja vihannekset, jotka yleensä ovat muita edullisempia.  

Jos aika on kortilla, voi hyödyntää myös kaupan pakastevihanneksia. Niiden valikoima on niin laaja, että omaan makuun sopiva vaihtoehto löytyy varmasti. 

Helppo keino tuoda kasviksia enemmän ruokavalioon on lisätä kasviksia omiin arjen luottoresepteihin. Laatikkoruokiin, kastikkeisiin ja kiusauksiin vaikkapa porkkanat, paprikat ja kesäkurpitsat sujahtavat melkein kuin itsestään! Samalla saa hävikkiäkin vähennettyä, jos jääkaapin sopukoihin on jäänyt kasviksia pyörimään.  

Myös eri leivonnaisten taikinoihin saa kätevästi lisättyä kasviksia esimerkiksi raasteena tuomaan makua ja mehevyyttä. 

Yhdessä olemme enemmän 

Jokainen meistä tietää, että yhdessä on mukavampi syödä kuin yksin. Martoille terveellisen ja maittavan ruoan lisäksi aivan yhtä tärkeää on ruokailo ja yhteinen tekeminen. Yhdessä syöminen ja ruokailuhetkien jakaminen nimittäin tukee osaltaan hyvinvointiamme.  

Kun jokainen tuo yhteiseen pöytään vaikkapa osan tarvikkeita ja omaa osaamistaan, lopputulos voi olla enemmän kuin näiden osien summa. Marttojen kursseilla haluamme vahvistaa tätä kokonaisuutta. Ruokailo on arjen- ja elämäniloa! 

Piia Aho ja Päivi Känsälä 

Arki sujuvaksi -toiminnan asiantuntijat 
Marttaliitto ry 

Kysy Martoilta 

Marttojen neuvontapalvelut tarjoavat apua matalalla kynnyksellä, olkoon kyse sitten perunan keittämisestä lattiakaivon puhdistamisesta tai arjen juhlahetkistä. Käytännön kurssien lisäksi tavoitat meidät verkkosivuilta, maksuttomasta neuvontapuhelimesta, sovelluksesta – ja ehkäpä jatkossa myös Tiktokista! 

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry