Laatumylläämistä Vantaan nuorten työpajatoiminnassa
Mitä on laadukas työpajatoiminta? Miten omaa toimintaa voi arvioida? Entä miten koko työyhteisö saadaan tähän mukaan? Vantaan kaupungin Työpajatoiminnan kehittämishankkeen projektipäällikkö Tuire Luostarinen kertoo, miten STL-mallin tarjoama itsearviointi nosti esille henkilöstön yhteisen tahtotilan ja kiteytti toiminnan vahvuudet ja kehittämiskohteet. Lue Vantaan laatumylläyksen kokemuksista!
Nuorten työpajat ovat toimineet Vantaalla liki 40 vuotta. Vuosikymmenten aikana työpajatoimintaamme on kehitetty nuorten tarpeiden sekä toimintaympäristön muutosten myötä. Tänä päivänä nuorten työpajat muodostavat valmennusyhteisön, jossa tuemme nuorten itsenäistymistä ja tulevaisuuden selkiyttämistä yksilö- ja ryhmävalmennuksen keinoin.
Olemme aika ajoin pohtineet, mitä oikeastaan on vantaalainen laadukas työpajatoiminta, mitä sen tulisi olla ja mitä tarjoamme “laadun” nimissä valmentautujille? Inton julkaisemat työpajatoiminnan laatukriteerit tarjosivat meille oivan mylläysmahdollisuuden.
Eikös meillä hoideta tämä jo ihan hyvin?
Käynnistimme laadunarvioinnin prosessin syksyllä 2023, jolloin tutustuimme syvemmin STL-mallin työpajatoiminnan laadunarviointiin ja työpajatoiminnan laatukriteereihin. Mietimme myös, miten arviointityö olisi järkevintä meillä toteuttaa. Inton tuottamaa Laadunarvioinnin käsikirjaa selatessa meinasi valmistelijoilta usko loppua. Miten saisimme tämän kaiken tiivistettyä ja avattua niin, että se tuntuisi ymmärrettävältä ja istuisi kunnalliseen organisaatioon? Sitä paitsi laatukriteerien nopean silmäilyn perusteella näytti, että meillähän on jo hommat jiirissä!
Tuskaisistakin ajatuksista huolimatta aloitimme rohkeasti laadunarviointiprosessin suunnittelun. Päädyimme nopeasti siihen, että osallistamme arviointityöhön koko työpajahenkilöstön. Halusimme tietää, miten kukin henkilöstöstä kokee toimintamme ja millaisia näkemyksiä kehittämiselle sekä muutoksille on.
Yhteisen työskentelyn valmistelussa hyödynsimme Inton tuottamia STL-arviointiin liittyviä materiaaleja, videoita sekä Inton asiantuntijoilta saatua sparrailutukea. Tämän pohjatyön jälkeen avasimme apukysymysten avulla laatukriteerien sisältöjä ja merkityksiä meille Vantaalle sopiviksi.
Mitä laadun arviointi tuotti Vantaan nuorten työpajatoimintaan?
Toteutimme STL-arvioinnin henkilöstön kanssa keväällä 2024, osallistujia oli yli 20. Laaja ja moninäkökulmainen kysely tarjosi mahdollisuuden tutkia toimintaamme kokonaisvaltaisesti; tämä ei hevin luonnistu arkityön kiireissä. Työskentely pienissä porukoissa osoittautui hyväksi tavaksi jakaa ajatuksia sekä peilata nykyistä työpajatoimintaa menneeseen.
Parasta koko prosessissa oli yhteinen pysähtyminen merkityksellisen työmme äärelle ja jo tästä syystä suosittelemme lämpimästi muillekin työpajatoimijoille STL-arvioinnin tekemistä. Laadunarviointiprosessi kirkasti näkemyksiämme kehittämistä vaativista asioista. Näiden edistämiseksi luomme pitkän tähtäimen suunnitelmaa ja kiinnitämme teemoja tuleviin toimintasuunnitelmiin sekä tuloskorttitavoitteisiin.
Vaikka laadunarvioinnin valmistelu ja toteutus tuntui aika ajoin työläältä, esiin nousi selkeästi henkilöstön yhteinen tahtotila tuottaa laadukasta työpajavalmennusta. Arvioinnin tekeminen auttoi meitä myös näkemään ja sanoittamaan, kuinka mallikkaasti vantaalainen nuorten valmennusyhteisömme toimii. Tästä on hyvä jatkaa. Kiitos Vantaan työpajaposse ja Into!
Tuire Luostarinen
Työpajatoiminnan kehittämishankkeen projektipäällikkö
Vantaan kaupunki, Nuorten aikuisten palvelut
Lue lisää STL-itsearvioinnista täältä