Kenttä kysyi ja ministeriö vastasi. Tällaisista asioista keskusteltiin Lahdessa
Nuorisotyön valtakunnallisia suuntia työkseen viitoittavat johtaja Henni Axelin ja erityisasiantuntija Merja Hilpinen nousivat lavalle Lahdessa järjestetyssä #INTO25-tapahtumassa. Ministeriön edustajat vastasivat etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan ammattilaisten esittämiin kysymyksiin. Koostimme tähän artikkeliin, mistä kaikesta OKM talk showssa keskusteltiin.

Henni Axelin: Nuorisotyö on aina nuorilähtöistä. Nuori itse määrittelee, mikä on hänelle tärkeää ja nuorisotyöntekijä tukee häntä sen äärellä. Kaikkia näitä, siis sosiaalityötä, koulutusta ja nuorisotyötä tarvitaan nuoren elämän ja arjen äärellä, mutta jokaisella on oma paikkansa. Ne täydentävät toisiaan ja vastaavat eri kysymyksiin.
On olemassa riski, että nuorisotyö lähtee arjen paineissa liukumaan pois omasta tehtävästään, koska sitä helposti eri suuntiin kutsutaan. Yhteistyöhön saa ja pitää ryhtyä, kun se edistää nuorisotyötä ja nuoren etua. Mutta oma tulokulma ja nuorisotyön rooli pitää samalla säilyttää kirkkaana mielessä.

Henni Axelin: En itse tunnista tällaista arvostelua kovin hyvin. Mielestäni nuorisotyö pitää hyvin omia puoliaan ja poliittisessa johdossa ymmärretään kyllä, mistä siinä on kyse ja mitä nuorisotyö nuorelle antaa. Tietenkin nuorisotyön kannattaa puhua omasta työstään ja kertoa sen sisällöstä ja sen lisäksi tietenkin tehdä työnsä nuorten kanssa hyvin. Sen pitäisi riittää.
Tässä kannattaa käyttää avuksi erilaisia tiedonkeruun välineitä, kuten nyt vaikkapa Sovaria etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan äärellä tai NuoDoa kunnallisen nuorisotyön osalta.

Merja Hilpinen: Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa avustusmäärärahat valtakunnallisesti eri AVI-alueille tietoperusteisesti. Saapuneissa hakemuksissa saatujen taustatietojen lisäksi käytetään AVI-alueen tilastotietoja koulutuksen ulkopuolella, syrjäymisriskissä olevista nuorista, työttömistä nuorista työnhakijoista ja maaseudulla asuvien nuorten määristä ja mm. etsivän nuorisotyön tietojen perusteella (yhteydenottopyynnöt, tavoitetut nuoret ja kontaktoidut nuoret).
Aluehallintovirasto jakaa avustukset oman harkintansa mukaisesti, mutta tässäkin käytetään harkintaa ja paikallista tietoa. On tärkeää, että työ kirjataan ja raportoidaan hyvin, koska se auttaa meitä ohjaamaan rahoitusta mahdollisimman tehokkaasti.

Merja Hilpinen: Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tukea ja auttaa nuori eteenpäin varsinaisiin nuoren tarvitsemiin palveluihin, esimerkiksi mielenterveyspalveluihin. Etsivä nuorisotyö tukee tarpeen mukaan nuorta myös palvelujen aikana, mutta korvaa esimerkiksi mielenterveyshoitajan palveluja.
Etsivällä nuorisotyöllä on paikkansa palvelujärjestelmässä myös palvelutarpeiden ja -aukkojen osoittajana. Haluan kannustaa etsivää nuorisotyötä yhteistyöhön palveluverkoston kanssa. Ymmärrän, ettei tämä aina ole helppoa. Luulen, että hyvinvointialueet saavat kyllä tästä tiukasta tilanteesta huolimatta ennen pitkää palvelunsa pyörimään normaalisti ja nuoret sen myötä tarvitsemansa ammatillisen tuen.

Merja Hilpinen: Nuorten työpajalle saa tulla matalalla kynnyksellä kuka tahansa. Kuitenkin nyt työllisyyslainsäädännön uudistuttua ja kuntien otettua valtiolta vastuun työllisyyspalveluiden järjestämisestä, on työpajoilla uusia mahdollisuuksia. Uravalmennusta kannattaa kehittää, mutta myös paikallisesti tehdä yhteistyötä työllisyyspalveluiden kanssa nuorten avuksi. Nuoren työllistymisssuunnitelmiin voi kirjata työpajalla annetun tuen.

Merja Hilpinen: Pääministeri Orpon hallitusohjelmaan on kirjattu, että oppivelvollisuuden suorittamista työpajaympäristössä halutaan helpottaa. Ylipäätään koulutuksen järjestäjien kanssa kannattaa tehdä yhteistyötä. Työpajajaksojen opinnollistamisessa on paljon mahdollisuuksia ja vastaavasti työpajat voivat auttaa näyttöjen vastaanottamisessa eri tavoin. Näin voidaan validoida kokonaisia tutkinnon osia tai tätä pienempiä osuuksia.

Henni Axelin: Tiedämme, että nuoret muuttuvat tilastojen valossa kyllä. Maaseudulta muutetaan edelleen kaupunkeihin ja harvaanasuttujen alueiden nuorten palvelut koulutuksesta nuorisotyöhön tulevat tarvitsemaan joustavia ratkaisua.
Toisaalta maahanmuutto tulee muokkaamaan väestöämme myös seuraavan viiden vuoden aikana. Suomesta tulee moninaisempi ja monimuotoisempi. Tämän äärellä nuorisotyöllä on tarpeensa ja paikkansa. Suomalainen nuorisotyö on kansainvälisesti tarkasteltuna poikkeuksellisen hyvin koulutettua ja ammattimaista. En näe, että tämä olisi muuttumassa mihinkään.

Henni Axelin: Tässä meidän kaikkien työtä tietysti tarvitaan. Arvostus ja vaikuttavuus ovat jo nyt hyvällä tasolla. Kuten sanoin tuossa aiemmin, nuorisotyö ja sen rooli kyllä tunnetaan. Keskitytään omaan hyvään työhömme ja kerrotaan siitä eteenpäin. Kehitämme ministeriön johdolla nuorisotyön valtakunnallista dokumentointijärjestelmää NuoDoa, joka auttaa tässä osaltaan. Sillä nostetaan esiin ennen muuta kunnallisessa nuorisotyössä tehtyä työtä ja sen vaikuttavuutta.
Etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan äärellä tällaista kirjaus- ja vaikuttavuustyötä onkin jo tehty pitkään. Uskon, että näillä tulevaisuutemme on oikein hyvä.
Henni Axelin
Henni Axelin on nuorisotyön ja -politiikan vastuualueen johtaja opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
Valtionhallinnon lisäksi hän on ollut pitkään nuorisojärjestöissä töissä ja vapaaehtoisena aina sudenpennusta saakka.
Merja Hilpinen
Merja Hilpinen on nuorisotyön ja -politiikan vastuualueen erityisasiantuntija opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
Valtionhallinnon lisäksi hän on ollut aluehallinnossa ELY-keskuksessa rakennerahastoasiantuntijana, opettajana ja myös työskennellyt myös nuorten työpajalla sekä nuorisotalotyössä.