Kansainvälisyys kuuluu kaikille – mutta kuuluuko se etsivään nuorisotyöhön ja työpajoille?
Monelle nuorelle kansainväliset mahdollisuudet jäävät saavuttamattomiksi, koska he eivät tiedä niistä. Miten voisimme avata ovia maailmalle yhä useammalle? Asiaa tutkineet Anna Korhonen ja Taru Pihlajaniemi esittävät, että etsivässä nuorisotyössä ja työpajoilla kansainvälinen toiminta nähdään usein perustyöstä irrallisena. Näiden tavoitteet ja painopisteet ovat kuitenkin toistensa kanssa linjassa - kansainvälinen toiminta onkin suorastaan voimakeino nuorten sosiaaliseen vahvistamiseen!

Tämän blogikirjoituksen pohjana toimii opinnäytetyö Sujuvampaa kansainvälistymistä etsivässä nuorisotyössä ja työpajatoiminnassa, jossa kartoitettiin kansainvälisyyden tilaa kentällä ja luotiin informatiivinen podcast-sarja. Kartoituksen perusteella 42 % etsivistä ja 47 % työpajatoimijoista koki, ettei kansainvälisyys näy omassa työssä lainkaan. Onkin syytä pysähtyä pohtimaan, miten nuorten kanssa työskentelevät voivat ottaa kansainvälisyyden luontevaksi osaksi omaa työtään.
Nuorisolain tavoitteiden toteuttamisen yhtenä lähtökohtana on kansainvälisyys. Jokaisella nuorella on oikeus kuulla erilaisista vaihtoehdoista sekä saada tukea ja rohkaisua niiden hyödyntämiseen. Kansainväliset kokemukset voivat tarjota nuorelle tärkeitä kasvukokemuksia ja askeleen eteenpäin kohti omien tavoitteiden saavuttamista. On ymmärrettävää, ettei kaikilla etsivillä tai työpajatoimijoilla ole mahdollisuutta lähteä mukaan isoihin kansainvälisiin projekteihin, mutta jokaisella on mahdollisuus hakea tietoa ja jakaa sitä nuorille.
Tunnista mahdollisuudet äläkä anna omien oletusten rajoittaa nuoria
Nuorten kanssa toimivilla on valtava vaikutus nuorten elämään, valintoihin ja ajatuksiin. Jos me emme usko nuoren mahdollisuuksiin, miten nuori voi itsekään uskoa niihin? Onko elämässäsi ollut joskus ihminen, joka on saanut haaveesi lannistettua tai suuntasi muutettua omilla rajoittavilla uskomuksillaan? Kartoitimme kansainvälisyystoiminnan esteitä nuorten ja työntekijöiden näkökulmasta. Työntekijät arvioivat nuorilla merkittävästi enemmän esteitä kuin itsellään. Jätetäänkö nuorille kertomatta vaihtoehdoista, jos niitä ei itse nähdä mahdollisina?
Arvioitujen esteiden ja kansainvälisen toiminnan tuoman lisäarvon välillä oli selkeä ristiriita. Nuorten esteinä nähtiin esimerkiksi arjen- ja elämänhallinnan haasteet, sosiaaliset taidot sekä nuoren epävarmuus ja kokemattomuus, jotka voivat kehittyä juuri kansainvälisissä kokemuksissa. Miksi emme siis tarjoa työpajatoiminnassa ja etsivässä nuorisotyössä oleville nuorille enemmän kansainvälisiä mahdollisuuksia?
Miten lisätä kansainvälisyyttä omaan työhön?
Kansainvälisyydelle ei ole olemassa yksiselitteistä määritelmää, mutta se näkyy arjessamme kaikkialla aina vaatehankinnoista Netflix-sarjoihin. On hyvin todennäköistä, että olet toteuttanut kansainvälisyyttä omassa työssäsi jollakin tasolla. Et tarvitse suuria rahoitushakemuksia ja kansainvälisiä projekteja toteuttaaksesi kansainvälisyyttä, vaikka ne ovatkin hyviä vaihtoehtoja. Kansainvälisyys voi tarkoittaa esimerkiksi:
- Tutustumista eri maiden kulttuureihin esim. maistelemalla eri maiden ruokia
- Virtuaalisia maailmanmatkoja
- Perehtymistä nuorten kanssa kansainvälisiin mahdollisuuksiin
- Verkostoitumista lähiympäristön kansainvälisyystoimijoiden tai kansainvälisyydestä kiinnostuneiden tahojen kanssa
- Yhteisiä projekteja muiden maiden nuorisotyöntekijöiden kanssa
Jokainen voi ottaa pieniä askelia lisätäkseen kansainvälisyyttä omassa työarjessaan. Juuri sinä voit olla avainasemassa kannustamassa nuoria kohti kansainvälisiä mahdollisuuksia. Välillä se vaatii rohkeutta ja mukavuusalueelta poistumista, mutta sitähän me vaadimme nuoriltakin.
EU:n nuoriso-ohjelmat
Erasmus+ nuorisoalalle ja Euroopan solidaarisuusjoukkojen ohjelmat tarjoavat rahoitusta, koulutusta ja tukea kansainvälisiin projekteihin. EU:n nuoriso-ohjelmat on tarkoitettu eri tilanteissa oleville nuorille ja niiden kautta on mahdollisuus saada kattavasti tukea. Ajatuksena on, että kaikilla nuorilla olisi mahdollisuus osallistua toimintaan.
Lisätietoa ohjelmista löytyy esimerkiksi Opetushallituksen sivuilta ja tuoreesta podcastista.
Kentällä tehdään jo nyt valtavan arvokasta työtä, mutta voisitko kuvitella kurkottavasi vielä vähän pidemmälle kansainvälisyyden pariin? Monikulttuurisuus ja kansainväliset verkostot määrittävät yhä enemmän sitä, millaisia taitoja työntekijöiltä vaaditaan. Nuorten työpajoilla ja etsivässä nuorisotyössä on hyvät mahdollisuudet tarjota nuorille välineitä menestyä maailmassa nyt ja tulevaisuudessa. Voimmeko olla yhdessä luomassa polkuja, jotka vievät meidät ja nuoret kohti kasainvälisiä kokemuksia ja auttavat oppimaan tärkeitä tulevaisuudessa tarvittavia taitoja?
Parhaimmillaan kansainväliset projektit voivat tuoda uutta intoa, työmenetelmiä, ammatillista kasvua, tuoreita näkökulmia, motivaatiota ja lisäresurssia perustyöhön. Kentältä löytyy jo nyt kiinnostusta kansainvälistä työtä kohtaan. Kiinnostus on hyvä lähtökohta ja riittävä ensimmäinen askel kansainvälisen toiminnan kehittämiselle. Kansainvälisyys ei ole vain valmiiksi rohkeiden nuorten etuoikeus – vaan se on mahdollisuus ihan jokaiselle.
Sinä voit olla se, joka antaa nuorelle ensimmäisen sysäyksen maailmalle. Minkä askeleen aiot ottaa tänään kohti kansainvälisyyttä?
Anna Korhonen ja Taru Pihlajaniemi