Itsearvioinnilla vahvuudet ja kehittämiskohteet esiin – Mäntsälän kokemuksia STL-mallista

Miten aloittaa oman organisaation laatutyö? Ja miten kaikki työyhteisön jäsenet saavat kehittämisessä äänensä kuuluviin? Tähän vastaa Inton tarjoama työpajoille räätälöity arviointityökalu: STL-malli. Se toimii hyvin myös askeleena kohti työpajatoiminnan laatumerkkiä. Lue Mäntsälän kunnan Starttivalmennuksen Anni Kuisman kokemuksia STL-itsearvioinnista ja innostu laatutyöstä!

Kuva: Laura Oja / Noon-kollektiivi

Onko kehittäminen kannattavaa, jos emme laisinkaan arvioi omaa toimintaamme? Tämä ajatus toimi lähtölaukauksena Mäntsälän Starttivalmennuksessa, kun päätimme työparini kanssa ryhtyä STL-itsearviointiprosessiin. Sosiaalisen työllistämisen laadunarviointimalli STL:n avulla meillä oli mahdollisuus arvioida objektiivisesti, mutta kuitenkin kriittisesti työpajamme suuntaa, toimintaa ja tuloksia. Lisäksi itsearvioinnin avulla meillä oli tilaisuus reflektoida organisaatiomme vahvuuksia ja kehittämiskohteita.

Prosessi eteni selkeästi

Alkuun STL-itsearviointiprosessi tuntui valtavan suurelta ja laajalta urakalta. Hyödynsimme itsearviointia tehdessä sekä STL-kriteeristöä, että Työpajatoiminnan laatukriteeristöä. Teimme yhteistyötä esihenkilömme kanssa jo itsearviointivaiheessa, ja kävimme koko ajan keskustelua esille nousseista vahvuuksista ja kehittämiskohteista. Loppujen lopuksi itsearviointiprosessi eteni mielestämme selkeästi ja loogisessa järjestyksessä. Intosta meidän tukenamme koko prosessin ajan oli sekä Riitta Kinnunen, että Reetta Pietikäinen.

Vahvuudet ja kehittämiskohteet esiin

Pienen työpajaorganisaation vuoksi meillä oli mahdollisuus käydä kriteerejä läpi kohta kohdalta yhdessä keskustellen. Jo itsearviointia tehdessämme havaitsimme niin kehittämiskohteita kuin selkeitä vahvuuksiakin. STL-itsearvioinnin myötä saimme vahvistuksen käsitykseemme verkostojen kanssa tehtävästä tiiviistä yhteistyöstä. Kehittämistarpeita nähtiin kuitenkin siinä, ettei meillä ole ollut selkeää ja johdonmukaista palautekyselyä, vaan olemme kysyneet verkostoilta vuosittain vapaamuotoisesti palautetta. Kehittämiskohteita löydettiin myös ohjausryhmän toiminnasta ja budjetin seurannassa.

Organisaatiomme vahvuuksiksi nousivat muun muassa ohjaajien kehittämismyönteinen asenne sekä kattava toimintasuunnitelmamme, johon suunnittelemme päiväkohtaisesti valmennuksen sisällön. Vahvuutena nähdään myös valmennuksessa oleville nuorille itse koostamamme valmennusvihko, jossa on jokaiseen käsiteltävään teemaan liittyviä tehtäviä.

Kuka hyötyy itsearvioinnista?

Suosittelemme lämpimästi STL-itsearviointia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita oman organisaationsa kehittämisestä. Jokaisella tiimin jäsenellä on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin tuomalla näkemyksensä toiminnasta esiin. STL-itsearvioinnin avulla organisaatio saa mitä mainioimman tilaisuuden tarkastella omaa toimintaansa ja löytää kehittämiskohteita. Itsearvioinnin myötä myös jo saavutetut tulokset ja työpajan vahvuudet kirkastuvat ja näin ollen työpajan toiminnasta tulee entistäkin laadukkaampaa.

Mäntsälän Starttivalmennuksen laatumatka jatkuu seuraavaksi Inton laatumerkin hakemisella. Uskomme STL-itsearvioinnin olevan erinomaisen hyvä pohja laatutyön aloittamiselle kokonaisuudessaan.

Anni Kuisma
Koordinoiva ohjaaja
Starttivalmennus, Mäntsälän kunta

Lue lisää STL-arviointimallista täältä

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry