Inton ratkaisut: Näistä artikkeleista saat vinkkejä nuorten hyvinvoinnin tueksi
Pohditko, miten nuorten hyvinvointia voisi lisätä ja syrjäytymistä ehkäistä? Mitkä ovat etsivälle nuorisotyölle ja työpajatoiminnalle ominaisia keinoja vahvistaa nuoria ja valmentautujia sosiaalisesti? Kokosimme yhteen linkit Inton Ratkaisut-sarjaan. Ohessa siis roppakaupalla ratkaisuja!
Yhteiskunnallisen tason ratkaisut
Artikkeli käsittelee syrjäytymistä ilmiönä ja siihen vaikuttavia taustavoimia. Samalla avataan etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan vaikuttavuutta nuorten sosiaalisessa vahvistamisessa.
Tässä artikkelissa avaamme rinnallakulkijuutta nuorisotyöllisenä työotteena. Rinnallakulkijuus on keskeinen tapa vahvistaa nuorta sosiaalisesti. Työote soveltuu kaikkiin palveluihin, joissa kohdataan nuoria.
Verkostoratkaisut
Vuoden alussa toimintansa aloittaneilla hyvinvointialueilla on ollut moninaisia haasteita nuorten tarvitseman palvelujen ja tuen järjestämisessä. Oulussa on panostettu työpajatoiminnan horisontaaliseen yhteistyöhön verkostotoimijoiden yhteisellä päätöksellä. Mitä on horisontaalinen yhteistyö ja miten se auttaa haavoittuvimmassa asemassa olevia nuoria? Lue lisää yllä olevasta linkistä.
Nuorisolaki määrittää, että kunnissa on oltava nuorten ohjaus- ja palveluverkosto tai muuta vastaava työryhmä, jonka kohderyhmänä on kaikki kunnassa asuvat nuoret. Tästä artikkelista pääset tutustumaan Pielaveden kunnan tapaan edistää nuorten hyvinvointia nuorten ohjaus- ja palveluverkoston avulla.
Palvelujärjestelmämme on pirstaleinen. Nuori joutuu asioimaan monissa eri paikoissa, ja palvelut jäävät usein irrallisiksi. Espoossa toimijoiden tiivis yhteistyö mahdollistaa yhtenäiset palveluketjut ja kokonaisvaltaisen tuen.
Osa koulutuksen järjestäjistä toteuttaa TUVA-koulutusta yhteistyössä nuorten työpajojen kanssa. Tämä mahdollistaa nivelvaiheiden vahvan tuen. Mitä TUVA-yhteistyö on käytännössä ja millaisia kokemuksia siitä on saatu Oulun seudun työpajoilla? Lue lisää tästä artikkelista.
Käytännön työhön liittyvät ratkaisut
Työpajatoiminnassa tuotetaan nuorelle konkreettisia ja kiistämättömiä kokemuksia omien lahjakkuuksien olemassaolosta. Tässä työpajatoiminta eroaa merkittävästi pelkkään yksilövalmennukseen ja ohjaukseen keskittyvästä työstä. Keskiössä on konkreettinen tekeminen ja sen kautta oman elämän haasteisiin pureutuminen ja ratkaisujen löytäminen. Lue lisää tekemällä vahvistamisesta tästä artikkelista.
Ihmisen ja eläimen vuorovaikutus eheyttää nuorta ja luo mahdollisuuksia itsetunnon sekä positiivisen minäkuvan kehittymiselle. Näiden kokemuksien myötä nuoret ovat saaneet erilaisia tunnekokemuksia – esimerkiksi onnistumisen, merkityksellisyyden, hyväksytyksi tulemisen ja yhteenkuuluvuuden tunteita. Lue lisää eläinavusteisesta sosiaalisten taitojen vahvistamisesta tästä artikkelista.
Kuinka luonnistuvat suuressa kaupungissa etsivän nuorisotyön kotikäynnit yhdessä muiden ammattilaisten kanssa? Espoossa yhteistyöhön on saatu uutta puhtia ja joskus jossakin ehkä mahdottomanakin pidetty on tullut mahdolliseksi, kun nuoria tavoitetaan moniammatillisessa yhteistyössä. Millaisia ovat etsivän nuorisotyön ja verkostokumppaneiden kotikäynnit? Lisätietoa saat tästä artikkelista.
Loviisassa toteutetaan tuloksellisesti seinätöntä valmennusta. Toiminta jalkautuu kaupungin yksiköihin sekä paikallisiin yrityksiin ja yhdistyksiin. Tukea tarjotaan niin valmentautujalle kuin työnantajallekin. Miten se käytännössä tapahtuu? Lue lisää tästä.