Into ja AVI kehittivät data-analyysia nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi
Into on ollut mukana Sitra Lab 6 -ohjelmassa Datalla parempia palveluita yhdessä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tietotiimin kanssa. Kokeiluhankkeemme nimi oli Tunne tilastot – syrjäytä syrjäytyminen. Se on osa laajempaa tiedontuotannon kehittämistyötä. Kokeilun myötä tuotamme tekoälyn avulla entistä kattavammin tietoa etsivästä nuorisotyöstä ja työpajatoiminnasta. Into julkaisee kokeiluhankkeesta neliosaisen blogisarjan. Tässä ensimmäisessä osassa kuvaamme, mitä kokeilussa oikein tehtiin ja miksi.
Tiedon on sanottu olevan aikamme arvokkain raaka-aine. Kun yhdistetään tietoon tekoäly, avautuu palveluiden kehittämiseen aivan uusia mahdollisuuksia. Myös julkisen ja kolmannen sektorin on kyettävä hyödyntämään tätä mahdollisuutta. Tunne tilastot, syrjäytä syrjäytyminen – kokeiluhankkeessa halusimme edistää tiedolla johtamista ja tuottaa päätöksenteon pohjaksi aiempaa laajemmin tietoa etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan merkityksestä ja vaikuttavuudesta.
Aluehallintovirastolla (AVI) ja Intolla on laajat pitkittäisaineistot etsivästä nuorisotyöstä ja työpajatoiminnasta. Aineistot sisältävät tilastollista ja laadullista tietoa nuorten tarpeista ja elämäntilanteista sekä palveluiden sisällöstä, laadusta ja vaikutuksista. Tämä nuorilta ja kentän ammattilaisilta kerätty tietovaranto täydentyy joka vuosi. Sitä ei ole aiemmin koottu kattavasti yhteen ja analysoitu yhteistyössä.
AVIn aineiston määrälliset luvut on koottu ja visualisoitu vuosittain nuorisotilastot.fi-sivulle, mutta laadullisen aineiston analysointiin on ollut vain rajallisesti mahdollisuuksia ja resurssia. Siksi halusimme nyt keskittyä erityisesti aineiston avoimien vastausten analysointiin.
Näin voimme nostaa esiin, millaisia haasteita ja onnistumisia toimijat näkevät etsivän nuorisotyön ja nuorten työpajatoiminnan kentällä. Esille nousee näkökohtia esimerkiksi nuorten hyvinvoinnista, palveluiden rahoituksesta ja poliittisten päätösten vaikutuksesta nuorten hyvinvointiin.
Saimme tukea tekoälyn hyödyntämiseen
Tekoälyn hyödyntäminen avointen vastausten käsittelyssä oli kokeilussa tärkeässä asemassa. Keskeisin kysymys oli: Miten tekoäly voi tukea etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan laadullisen aineiston analysointia?
Tekoäly mahdollisti avointen vastausten tekstianalyysissä suuresta tietomäärästä relevantin tiedon esiin nostamisen. Se auttoi kiteyttämään oleellisen kustannustehokkaasti ja aikaa säästäen. Tekoälyä hyödyntämällä tunnistettiin ilmiöitä, teemoja, syy-seurausyhteyksiä ja kehityskulkuja.
Hyödynsimme Chat GPT 4.o:ta, koska halusimme kokeilla, mitä saamme aikaan edullisella ja kaikkien saavutettavissa olevalla kielimallilla. Saimme hankkeen aikana myös koulutusta laadulliseen analyysiin Chat GPT 4.o:lle. Koulutus auttoi meitä hahmottamaan kielimallin mahdollisuudet ja rajoitukset.
Tekoäly itsessään ei ole taikasauva tai kristallipallo. Jokaisen komennon takana on aina ihminen, jonka pitää ymmärtää, mitä on tekemässä ja miksi. Myös käsiteltävän aiheen syvempi ymmärrys on tärkeää. Oikeanlaisen käskyn kirjoittaminen tai olennaisten tarkentavien kysymysten esittäminen ei välttämättä onnistu, jos substanssi ei ole tuttu. Apuvälineenä siitä oli kuitenkin selvästi hyötyä.
Kehittämistyö jatkuu
Kokeilun konkreettisena tavoitteena oli laajentaa nuorisotilastot.fi-sivuston sisältämää tietopohjaa laadullisen tiedon osalta. Lisäksi kokeilu vahvisti Inton ja AVI:n tiedontuotannon menetelmiä ja osaamista tiedon analysoinnissa, visualisoinnissa, raportoimisessa ja viestinnässä.
Näin vahvistettiin pitkäaikaista kehittämistyötä, jonka visiona on yhdistää alueellista dataa nuorten elinoloista ja nuorisotyöstä. Tulevana tavoitteena on tehdä kerätty data vaivattomasti hyödynnettäväksi tiedoksi nuorten tarpeista. Tämä tarjoaa mahdollisuuden vahvistaa päätöksenteon ja palveluiden kehittämisen tietoperustaisuutta. Näin data saadaan palvelemaan nuorten syrjäytymisen ehkäisyä sekä hyvinvoinnin ja osallisuuden parantumista.
Yhteistyö ja kehittäminen aiheen tiimoilta jatkuu myös hankkeen jälkeen.
Tarja-Liisa Riipinen
Blogisarjan seuraavissa osissa käsitellään kokeilun puitteissa tehdyn analyysin tuloksia: etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan koettuja onnistumisia ja haasteita. Viimeisessä osassa nostetaan esille tekoälyn kentän toimijoille tarjoamia mahdollisuuksia sekä kokeilun tuomia oppeja ja käytännön vinkkejä.
Lisätietoa Sitra Labista löydät täältä
Nuorisotilastot.fi-sivuston löydät täältä
Aiempi blogimme aiheesta taas on täällä