Ihan(a) kamala Tiktok  

Tiktok on alustana erilainen kuin mikään muu some. Tässä blogissa Janni Truhponen Riihimäen kaupungin etsivästä nuorisotyöstä kertoo, miten etsivät hyödyntävät TikTokia työssään. Haluaisitko kertoa oman organisaatiosi vinkit somen hyödyntämiseen työssä? Otamme mielellämme vastaan lisää blogeja aiheesta!

TikTok ei vaadi seuraamista tai tykkäämistä, vaan kaikki videot saattavat näkyä kaikille. Eivätkä aina edes aikajärjestyksessä! Siksi se onkin mielestäni huono kanava mainostaa tarkkoja päivämääriä, mainostusta aloita jo erittäin hyvissä ajoin.  

Mutta sitä suuremmalla syyllä Tiktok on ihan loistava alusta kertoa meistä työntekijöistä, työtavoista ja mitä me oikeasti teemme. Sellaisella yleisellä tasolla. Tätä työtä tehdään omalla persoonallisella työotteella, joten sehän on mahtavaa, että omaa persoonaa pystyy tuomaan jossain ilmi.  

Hupivideot tavoittavat nuoret 

Ja mistä sen sitten tietää, keitä me tavoitamme ja kannattaako olla siellä somessa? Ja onko hupivideoissa mitään järkeä? Ei sitä tiedäkään!  

Mutta hupivideot saattavat olla juuri se keino, jolla me saamme kerrottua etsivästä työstä yleisesti kaikille. Ja kun etsivän tarve iskee, niin nuori muistaa, että somessahan oli se hauskanoloinen punapää, jolle voisi laittaa viestiä.  

Yhtä hyvin some toimii innostavana kutsuna mahdollisille uusille työntekijöille. Tämän takia on hyvä, että siellä hupivideoiden keskellä on välillä niitä asiapainotteisiakin videoita. Meillä on muun muassa kerrottu nuorten aikuisten kahvilasta; mitä etsivä tarjoaa lukiolla; miten Ohjaamoon saavutaan sekä miten kokataan mikrossa ruokaa, kun hellan käyttö jännittää. On siellä myös hassuttelua toimistolla ja kuplateen valmistamista.  

Eikä niiden videoiden tekeminen ole todellakaan aina helppoa. Kateellisena katselen, miten muilta etsiviltä tulee hyviä videoita, jotka ovat trendeissä kiinni ja saavat paljon katselukertoja. Mutta onneksi minun ei tarvitse osata ratsastaa aallonharjalla. Meidän some näyttää meidän somelta.  

Apua saa, kun sitä pyytää 

Parhaimmillaan hassuttelevan tiktok-videon tekeminen myös piristää omaa päivää. Onhan se aivan erilaista heittäytymistä ja näpertelyä kuin meidän etsivien perustyö.   

Jos tuntuu että on ”liian vanha” tekemään mitään videoita, niin ei tietenkään kannata pakottaa itseään. Mutta pitää myös muistaa, että ei meidän tarvitsekaan tehdä samanlaisia videoita kuin nuoret tekevät.  

Apua ja vinkkejä myös saa ja kannattaa kysyä muilta. Oma tyyli, ikä ja osaaminen saavat näkyä. Jos ei tiedä mistä aloittaisi, kannattaa aloittaa ihan vain luomalla tili ja tutkimalla, millaisia videoita on tehty. Sekin lasketaan työajaksi, joten kerrankin voi sanoa, että nyt ne jalat pöydälle ja seikkailemaan Tiktokkiin!   

Janni Truhponen 
Etsivä nuorisotyöntekijä  
Riihimäen kaupunki 
tiktok: @nupaetsivat  

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry