Helsingin NMKY:n etsivä nuorisotyö poikkeusoloissa ja sen jälkeen
Helsingin NMKY:n Y-Care etsivän nuorisotyön työntekijät saivat tiedon poikkeusolojen astumisesta juuri ennen nuorten illan alkamista. Mitä kaikkea sen jälkeen onkaan tapahtunut? Pääsimme kurkistamaan Iisan, Monan ja Niklaksen työhön korona-kevään loppumetreillä. Hyppää mukaan ja saatat löytää paljon samaistuttavia hetkiä. Kysyimme myös, mitä seuraavaksi?
Kuten lähes kaikki etsivä nuorisotyö, myös Y-Caren etsivät Iisa, Mona ja Niklas ovat toimineet pääsääntöisesti etänä tämän kevään. Tiimi on pysytellyt kotitoimistoilla, opetellut uutta ja totutellut uuteen arkeen. Mutta miten kaikki sai alkunsa? Minkälaiseksi työ lopulta muodostui? Miltä tämä kaikki on tuntunut etsivistä itsestään? Entä minkälaisia fiiliksiä nuorilla on?
Työn organisointi poikkeusolojen käynnistyessä
Kun tieto poikkeusoloista tuli, alkoi muutamien päivien hässäkkä! Nopeasti päätettiin etätyöskentelystä ja työ järjestettiin olosuhteisiin sopivaksi. Ensimmäisinä päivinä tiimi kokoontui etätapaamiseen joka aamu, tärkeää oli pysyä kartalla siitä missä mennään ja mitä tehdään? Tiimin itseohjautuvuus palkittiin, ja alusta asti on ollut helppo toimia yksin ja yhdessä. Arvoon arvaamattomaan nousi myös, jo paljon ennen koronaa, laadittu somesuunnitelma. Digitaalinen etsivä nuorisotyö on ollut kehitteillä jo pidemmän aikaa, mutta korona antoi sille uudenlaisen sysäyksen. Digitaalista etsivää nuorisotyötä oltiin vuoden alusta kehitetty yhteistyössä Stadin etsivien kanssa. Poikkeusolojen alkaessa yhteistyökokeilu Discordissa oli valmiina käyttöönottoon.
Erityisen ilahduttavana tiimi piti yhteistyökumppaneiden nopeaa ja avointa suhtautumista yhteistyöhön. Ensimmäisestä yhteydenotosta muutaman päivän päästä jo päivystettiin Helsingin Ohjaamon Discordissa. Stadin etsivien ja Helsingin Nuorisotakuutalon etsivien kanssa ryhdyttiin kehittämään päivystystoimintaa myös Discordissa, sekin on osoittautunut toimivaksi korona-ajan toimintamuodoksi. Poikkeusolot on tiimin kokemuksen mukaan tiivistänyt yhteistyökuvioita moneen suuntaan. Ei mitään niin pahaa etteikö jotain hyvääkin!
Y-Care etsivän nuorisotyön työmuodot poikkeusoloissa
- Vakio soittoajat korvaamassa viikoittaisia tapaamisia nuorten kanssa
- WhatsApp viestittely
- Kävelytreffejä ja etälenkkejä
- Etsivien aamukahvit joka arkipäivä Discordissa klo 14-16, yhdessä Stadin ja Helsingin Nuorisotakuutalon etsivien kanssa
- Ohjaamon neuvonnan etäpäivystyksessä keskiviikkoisin (Discord ja puhelut)
- Palveluohjaus etänä
- Y-Care nuorille oma Discord kanava ja mahdollisuus jutteluun
- Liikkeelle -ryhmä yhteistyössä Poikien Talon kanssa siirtynyt etäulkoiluun ja -liikuntaan
- Luovia menetelmiä etäyhteyksin mm. maalaamista
Y-Care etsivän nuorisotyön työvälineet ja toimintaympäristöt poikkeusoloissa
- Toiminnan suunnittelun ja toteutuksen pohjana Verken somesuunnitelma
- Instagram: markkinointia nuorille
- Facebook: tiedotusta ammattilaisille, tiedon levittämistä
- Discord: Vanha väline herätettiin eloon nuorten kohtamaiseen, yksilö- ja ryhmätyö
- Twitter: henkilökohtaisessa ammattilaiskäytössä osalla henkilöstöstä
- WhatsApp: puhelut ja videopuhelut, ryhmäpuhelut
- Teams: uusi alusta tiimin työskentelyyn
- Viestinnän idea poikkeusoloissa: olemme olemassa ja tavoitettavissa, synnytetään toivoa ja iloa.
(Kuvassa Iisa Karsten)
Tiimityöskentely poikkeusoloissa
Alkuvaiheen hässäkän jälkeen tiimin toimintatavat vakiintuivat. Tiimipalaverit päätettiin pitää kerran viikossa ja lisäksi tiimin oma WhatsApp ryhmä on ollut todella aktiivisessa käytössä kevään ajan. Organisaatiosta on saatu täysi työrauha ja Niklas tiimivastaavana on pitänyt yhteyden yllä talon sisällä. Lisäksi hyvä yhteys Helsingin muihin etsiviin on koettu työtä tukevaksi elementiksi. Työhyvinvoinnista ei olla tingitty edes poikkeusoloissa ja työnohjaukseen on ollut tuttuun tapaan mahdollisuus kerran kuussa.
Iisa, Mona ja Niklas kertovatkin tiimin välisen luottamuksen ja avoimuuden auttaneen paljon. Kyky toimia itseohjautuvasti sekä selkeys omasta roolista ja perustehtävästä on helpottanut poikkeusaikana. Helsingin NMKY:n luotto tiimiin on ollut poikkeustilanteessa korkea ja tiimi on saanut hienosti keskittyä olennaiseen eli nuorten auttamiseen nyt poikkeustilanteessa. Tiimi kokee saaneensa myös tietoa ja vertaistukea valtakunnallisella tasolla työhönsä.
(Kuvassa Niklas Hjort)
Nuorten kuulumiset?
Nuorilla on ollut kevään mittaan odottava tunnelma, katsellaan miten tilanne etenee? Nuoret myös ymmärtävät tilanteen poikkeuksellisuuden, eikä ilmoilla ole paniikkimielialaa. On kuitenkin havaittavissa turhautumista ja pettymystä, joka vaikuttaa taas jaksamiseen. Iisa, Mona ja Niklas pohtivat myös nuorten elämäntilanteita laajemmin. Etsivän nuorisotyön nuoret elävät tavallaan jatkuvassa poikkeustilassa, joten mitään kovin suurta mullistusta korona ei ole tuonut.
On myös ne nuoret, joille poikkeusolot ovat tuoneet lisää huolta tulevasta, epävarmuutta ja lamaantumista. Tämä huolettaa työntekijöitä. Alkaako työ joidenkin nuorten parissa taas nollasta, kun arki palautuu? Yksi kevään huolista on ollut myös se, että kaikilla nuorilla ei ole tarvittavia välineitä tai osaamista hoitaa asioitaan etänä ja diginä. Lisäksi on hyvä tuoda esiin ne nuoret, joille kirjoittamiseen perustuva kommunikointi ei ole luontevaa esim. lukivaikeuden takia. Etsivän työn peruselementit ovat läsnä myös etäohjauksessa, houkuttelua erilaisiin ympäristöihin ja toimintaan on tehty kevään aikana aivan kuten ennenkin. Nämä seikat huomioiden, jokaisen nuoren kohdalla mietittiin juuri hänelle soveltuvat tavata pitää yhteyttä etsivien kanssa.
Tiimi toteaakin, että etäohjaus tuo samalla tavalla esiin nuorten haasteita, kuin kasvokkaiset tapaamiset. Jännittäjät jännittää ja hiljaisemmat nuoret ovat hiljaa.
Palveluohjauksen plussat ja miinukset poikkeusoloissa
+ Palvelut on hyvin näkyvillä somessa
+ Kaupungin palvelut toimineet ketterästi, uusia toimintatapoja, nopeita ja rohkeita prosesseja
+ Ohjaamon väki on laajasti tavoitettavissa Discordissa
+ Byrokratia on vähentynyt, kaikilla tahto toimia
– Ohjauksissa paussi-nappula päällä
– Kela ruuhkautunut
– Yhteistyöstä uupuu jotain, kun ei tavata kasvotusten
– Etäyhteydet ajavat toimimaan liikaa nuoren puolesta
– Palveluohjaus on nopeatemposta asioiden hoitamista, yhdessä touhuaminen ja oppiminen jää puuttumaan
– Teknisen toteutuksen vuoksi Ohjaamokäynniltä jää puuttumaan “kaikki kerralla kuntoon” elementti
+/- Discordin nimettömyys tuo etsivän luokse myös muiden paikkakuntien nuoria sekä iältään vanhempia, tähän kaivataan selkeämpiä toimintatapoja ja periaatteita
(Kuvassa Mona Kaverinen)
IIsan, Monan ja Niklaksen fiilikset ja havainnot keväästä
- Työntekijänä on tullut käytyä läpi hyvin erilaisia tunteita, negatiivisia ja positiivisia
- Etätyön opiskelua: taukoja ja lenkkeilyä, itsestä huolehtimista
- Etätyössä uppoutuu helposti asioihin ja siksi se on tehokasta, mutta joskus unohtuu syödä
- Poikkeusolot tarjosivat mahdollisuuden kokeilla uusia asioita
- Vapaa-ajan ja työelämän yhdistäminen on haastavaa! Koko ajan kotona, joten rutiineja on pakko luoda erottaakseen työn vapaa-ajasta.
- Etänä nuorten kanssa puhuminen on raskaampaa kuin livenä, joten ohjaustuokioiden välissä on pakko latautua tietoisesti.
- Kun liikkuva työ puuttuu, jää myös tauot ja liikkumisen synnyttämä rentoutuminen.
- Etätyö on raskaampaa
- Tiimin yhteishenki on auttanut jaksamaan!
- Ihmisillä hyvä tsemppihenki - yhteisöllisyys lisääntynyt
- Työn purku auttaa jaksamaan
- Liikunta auttaa
Miten jatkuu Y-Caren etsivä nuorisotyö kesällä ja syksyllä 2020?
Toiminta on asteittain muuttumassa kohti livetapaamisia, turvavälit ja ohjeistukset huomioiden. Etäyhteydellä tehtävä työ on edelleen mahdollista, kuten oli jo ennen koronaakin, nyt siitä on tullut ehkä vielä vahvemmin yksi tapa toimia. Työntekijät odottavat kuitenkin, että päästään jätskille ja kävelylle nuorten kanssa. Vaikka, etätyö sopii joihinkin tilanteisiin, se ei monesti korvaa täysin kasvokkaista kohtaamista. Urbaanissa ympäristössä tehtävä etsivä nuorisotyö on ollut aina riippuvaista julkisista ja myös kaupallisista tiloista, kuten kirjastoista ja kahviloista. Nyt mietityttää, minkälaista on uuden ajan vastuullinen etsivä nuorisotyö 2m etäisyyksiä ylläpitäen. Miten ja missä?
Tiimille on ainakin selvää se, että asiakkaita on luvassa enenevissä määriin syksyllä. Jäämme siis seuraamaan, että miten Helsingin etsivä nuorisotyö syksyn ottaa vastaan.
Yhteen asiaan Iisa, Mona ja Niklas luottavat myös koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa ja muuttuneessa työssä.
"Etsivän nuoret ovat tavallaan aina poikkeustilanteessa, joten etsivillä ei ole valmiita sapluunoita asioiden ratkomiseen. Aina on jouduttu ratkomaan luovasti ongelmia yhdessä nuorten kanssa."
Teksti: Emmi Paananen & Katja Uustalo