Haluatko että joku maksaa eläkkeesi?
Etelä- Savon etsivän nuorisotyön, nuorten työpajatoiminnan ja esihenkilöiden yhteisessä kehittämispäivässä Pieksämäellä elokuun lopulla pohdittiin työyhteisön hyvinvointia ja vaikuttavuutta. Tässä blogissa on koottu yhteen Etelä- Savon etsivän nuorisotyön, nuorten työpajatoiminnan ja esihenkilöiden ajatuksia.
Keskusteluun kannustavassa koulutuspäivässä mietittiin konkreettisia ratkaisuja alueellisen nuorisotyön vaikuttamistyöhön, näkökulmana yhteisen verkostotyön mahdollisuudet vaikutustyössä.
Toivomme aikaa verkostoitumiseen
Etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan alueelliset verkostot toimivat kaikkien maakuntien alueella. Lisäksi molemmilla työmuodoilla on ruotsinkielisiä verkostoja. Kunkin verkoston toimintaa vetää alueellinen koordinaattori. Jokainen etsivä nuorisotyöntekijä, nuorten työpaja ja valmentaja kuuluu oman alueensa verkostoon ja pitää tiiviisti yhteyttä alueelliseen koordinaattoriinsa.
Yhteisessä kehittämispäivässä ryhmätyöskentelynä tuotetussa pohdinnassa nousi esiin toive verkostotyöhön osallistumisen vahvistamisesta. Esihenkilöiltä toivottiin kannustusta ja aikaa verkostotyöhön, itsensä kouluttamiseen sekä nuorten kohtaamiseen.
Päättäjiltä toivottiin resursseja, työrauhaa ja jalkautumista nuorten pariin. Tehdään yhdessä töitä yhteisten nuorten hyväksi.
Tuomme tietoa, lukuja ja nuorten ääntä kuuluviin
PAR on asiakas- ja tilastointijärjestelmä työpajoille ja etsivään nuorisotyöhön. PAR-järjestelmä sisältää kaksi räätälöityä käyttöliittymää, joista PARty on työpajojen- ja PARent etsivän nuorisotyön asiakashallintaan, tilastointiin ja raportointiin tarkoitettu kokonaisuus.
PARkki-tietopankkiin kerätään kolme kertaa vuodessa tilastollinen, anonyymi PARkki asiakasdata sekä organisaatio- ja työntekijätietoja. Kerran vuodessa PARkki-tilastot julkaistaan organisaatio- ja kuntakohtaisesti nuorisotilastot.fi -sivustolla. Julkaistut tilastot perustuvat tammikuussa lähetettyihin ja erikseen tarkistettuihin PARkki-lukuihin.
Sovari – sosiaalisen vahvistumisen mittari tuottaa tietoa etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan laadusta ja vaikutuksista elämäntaitoihin. Tietoa tuotetaan vuosittain valtakunnallisesti, alueellisesti ja palveluyksiköittäin. Sovarilla kerätään tietoa palveluiden laadusta ja vaikutuksista.
Sovari tuottaa tietoa palvelun laadusta eli siitä, kuinka hyvin etsivää nuorisotyötä ja työpajatoimintaa toteutetaan palveluiden käyttäjien näkökulmasta. Sillä kerätään tärkeää palautetta nuorilta ja aikuisilta palveluiden kehittämiseksi.
Sovarilla saadaan tietoa siitä, millaisia sosiaalisesti vahvistavia vaikutuksia etsivällä nuorisotyöllä ja työpajatoiminnalla on nuoriin ja aikuisiin. Sovari-tulokset kertovat, millaisia valmiuksia he ovat saaneet omaan elämäänsä palvelujakson aikana. Nuorten asioista täytyy olla aidosti kiinnostunut ja ottaa niistä selvää. Laadukasta nuorisotyötä pidetään yllä ja kehitetään myös yhdessä laadittujen laatukriteeristöjen avulla sekä etsivässä nuorisotyössä että työpajatoiminnassa.
Kestävä työkulttuuri ja työhyvinvointi
Vaativassa ihmissuhdetyössä työyhteisö tarvitsee toimivaa vuorovaikutusta ja työtä tukevia rakenteita sujuvan arjen tueksi. Yhteisessä kehittämispäivässä työskenneltiin myös oman asenteen merkityksen parissa, kuinka oman työn arvostaminen näkyy asenteessa työhön ja sen tekemiseen.
Kuinka kohtaan nuoret ja ohjaan heitä kohti olennaisen tiedon äärelle käyttämällä omia ammatillisia vahvuuksiani? Ja kuinka työyhteisö kannustaa minua käyttämään ammatillisia vahvuuksiani?
Alueellisessa nuoristyössä et voi vaikuttaa mihin perheeseen tai mille alueelle nuori syntyy. Emme voi myöskään juuri vaikuttaa maailman tilanteeseen. Mutta nuorisotyössä voimme nostaa nuorten ääntä kuuluviin, olla aidosti kiinnostuneita nuorten asioista ja tarjota tasavertaista ja avointa kohtelua kaikille.
Etelä- Savon etsivän nuorisotyön, nuorten työpajatoiminnan ja esihenkilöiden viesti päättäjille:
Nyt ei tarvita saksia vaan teippiä!