Eläköön 5K! Eli kuinka viiden pienen kunnan yksi yhteinen etsivätiimi on apu moneen

5K-tiimi sai alkunsa vuonna 2019, kun Keski-Suomen maakunnassa sijaitsevat Karstulan ja Kinnulan kunnat alkoivat toteuttaa etsivää nuorisotyötä yhdessä. Karstulaan palkattiin toinen etsivä nuorisotyöntekijä, ja samassa Karstulan ja Kinnulan yhteistyö laajentui niin, että myös naapurikunnat Kannonkoski, Kivijärvi ja Kyyjärvi saivat nuorilleen kohdennetun nuorisotyön osaamista. Tiimin etsivät kertovat nyt, kuinka kunnat löysivät toisensa, ja mitä siitä on syntynyt.

kuva: kirjoittajat

Etsivän nuorisotyön järjestämisestä alueellaan nuorisolain mukaisesti vastaa aina kunta. Siinä, millä tavalla se tapahtuu, on kuitenkin liikkumavapautta – kuten laki sanoo, työtä esimerkiksi voivat järjestää useat kunnat yhdessä. Kaikkiaan Suomessa on nyt 25 tällaista etsivän nuorisotyön kuntakimppaa, ja maakunnista eniten juuri Keski-Suomen alueella, mistä tämä blogi ponnistaa. Kuten huomataan, etenkin pienten kuntien kohdalla voi järjestely olla monelta kantilta katsottuna voitokas! Sen sijaan, että nämä kunnat tiukassa taloustilanteessa miettisivät etsivän nuorisotyön osa-aikaistamista, Into suosittelee turvaamaan kokoaikaiset työsuhteet tarkastelemalla mahdollisuuksia lisätä kuntien yhteistyötä työn järjestämisessä.
-Into

Resurssiviisaus, työturvallisuus ja työhyvinvointi yhteistyön moottoreina

Ennen yhteistyösopimusta Karstulassa (noin 3600 asukasta) oli yksi etsivä, Kinnulassa (1500 as.) yksi, ja Kannonkosken (1200 as.), Kyyjärven (1150 as.) ja Kivijärven (1000 as.) etsivää nuorisotyötä hallinnoi Nuorisokeskus Piispala yhden etsivän työpanoksella. Yhteistyön aloittamisen motiivina toimi tarve tehostaa alueen etsivää nuorisotyötä niin, että se pystytään jatkossakin hoitamaan tarvittavalla resurssilla. Yhteistyösopimuksen ja työntekijöiden tiimin muodostaminen nähtiin myös positiivisena satsauksena työntekijöiden työturvallisuuteen ja työhyvinvointiin.

Aika ennen yhdistymistä oli melkoisen haasteellista. Esimerkiksi yhteistyö ja vertaistuki lähialueiden etsivien välillä oli epäsäännöllistä ja huomattavasti nykyistä vähäisempää. Jonkin verran yhteistyötä kuitenkin tehtiin jo tuolloin: Nuotta-valmennuksen parissa Piispalassa, yhteisten tempausten yhteydessä ja Aikalisä-toiminnassa kutsunnoissa.

Myös työhyvinvointi oli melko huonolla mallilla. Vaikka työnohjaus ja Keski-Suomen etsivän nuorisotyön aluekoordinaattori olivatkin kuvioissa monessa auttaen, oli yksin työskentelevien etsivien ratkottava välittömiä ratkaisuja vaativat arjen tilanteet nuorten tai muiden alojen yhteistyökumppaneiden kanssa hyvin itsenäisesti.

Työtä yritettiin johtaa ulkoapäin, mutta esimiehet vaihtuivat Kinnulassa jatkuvasti, ja johtotasolla tietämys etsivästä nuorisotyöstä oli heikkoa. Uutena työntekijänä koki olevansa kaikkien toiveiden ristitulessa, ennen kuin vähitellen alkoi löytämään oman ammatti-identiteettinsä. – Merja tiivistää.

Miten paukut on nyt yhdistetty

5K-kuntien kolmihenkinen etsivätiimi on toiminut nyt viisi vuotta. Kinnula vastaa myös Kivijärven etsivästä nuorisotyöstä yhden vakituisen etsivän voimin. Piispala keskittyy nuorisokeskuksen ydintoimintoihin, eikä enää tee etsivää nuorisotyötä. Karstula on ottanut vastuulleen myös Kannonkosken ja Kyyjärven kahden vakituisen etsivän työpanoksella. Karstulassa saman esihenkilön vastuulla työskennellessä etsivistä on muodostunut luontevasti tiivis työpari. Yhteisen esihenkilön tuella hallinnolliset asiat ovat sujuvasti järjestettävissä. Nykyinen organisointimalli on myös hankerahoituksen kannalta looginen.

Kunnat ovat alueina samankaltaisia ja niitä yhdistää moni asia. Kyyjärvellä, Kannonkoskella ja Kivijärvellä on esimerkiksi yksi yhteinen nuorten ohjaus- ja palveluverkoston työryhmä, eikä yhtään toisen asteen oppilaitosta, joten peruskoulun jälkeen nuorten on pakko lähteä opiskelemaan toiselle paikkakunnille. Karstulassa ja Kinnulassa taas on lukiot, joihin opiskelijoita tulee myös naapurikunnista.

Näin ollen usein tapaammekin samoja nuoria useamman kunnan alueella. Alueemme nuoret eivät välttämättä asu kuntien keskustoissa tai heille suunnatut palvelut eivät löydy heidän omista kunnistaan, joten autolla liikkumiseen saattaa välillä mennä paljonkin aikaa. Siksi työntekijöiden yhteiset vertaistuelliset tapaamiset on tarpeen sopia hyvissä ajoin etukäteen. Myös esihenkilön näkökulmasta Karstulan etsivien työtehtävien sijoittuminen kolmen kunnan alueelle näkyy toisinaan aikataulullisina haasteina, mutta pohjimmiltaan yhteistyö K-kuntien kesken on mutkatonta.

Yhteistyö näkyy ja tuntuu: vertaistuki ja jaksaminen paremmalla tolalla

Tiimin yhteistyö näkyy arjessamme viikoittain, mikä on parantanut työhyvinvointia merkittävästi. Pidämme yhteyttä toisiimme viestein ja säännöllisen viikkoteams-palaverin kautta. Tiimin tuki on jatkuvaa, vaikeita asiakastilanteita voidaan purkaa yhdessä ja tarvittaessa kysyä neuvoa kollegoilta. Yhteistyötä tehdään myös lomasijaistuksien muodossa pitempien loma-aikojen ja mahdollisten poissaolojen aikaan.

Etsivätiimi on merkittävä myös työturvallisuuden kannalta. Vaikeissa tilanteissa pystytään toimimaan työpareina. Olemme tietoisia, missä toinen työntekijä tapaa nuoria, ja käytämme usein kuittausviestejä kotikäyntien jälkeen. Uusin yhteistyömuoto syntyi vuonna 2023, kun kaikkien viiden kunnan alueelle tehtiin yksi yhteinen tehostetun nuorisotyön suunnitelma kriisitilanteiden varalle.

Lisäksi teemme yhteistyötä osallistuessamme tapahtumiin. Esimerkiksi Feel Good –hyvinvointimessut ovat alueen toimijoiden nuorille suuntaama hyvinvointitapahtuma, jossa etsivät yhdessä vastaavat oman teeman ohjaamisesta.

yhteistyöterveisin,
5K-tiimin etsivät nuorisotyöntekijät Iida Poikonen ja Jaana Ojala (Karstula, Kannonkoski, Kyyjärvi) ja Merja Laitala (Kinnula, Kivijärvi) sekä etsivän nuorisotyön esihenkilö Kirsti Keihäsvuori (sivistysjohtaja, Karstula)

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry