Kaikille mahdollisuus omannäköiseen elämään

Kuka tai mikä on auttanut sinua löytämään oman juttusi? Mitä yhteiskunnassa pitäisi tehdä toisin, jotta jokainen saisi mahdollisuuden elää omannäköistä elämää? Into haastaa kuluvana syksynä etsivän nuorisotyön, työpajat, nuoret, valmentautujat, yhteistyökumppanit ja päättäjät kertomaan, mikä on ollut heidän elämässään se tärkeä ihminen, käännekohta tai asia, joka on auttanut heitä toteuttamaan omia unelmiaan. Ensimmäisenä haasteen otti vastaan Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n puheenjohtaja, kansanedustaja Riitta Mäkinen.

1990-luvun lama kosketti ikäluokkani lapsia ja nuoria monin tavoin. Pahimmassa tapauksessa molemmat vanhemmista jäivät työttömäksi. Talousvaikeuksien ohella lapsuutta saattoi varjostaa myös vanhempien päihde- ja mielenterveysongelmat. Kun kunnat samalla karsivat palvelujaan, moni lapsi jäi huolien, murheiden, ongelmien – mutta myös toiveiden ja haaveiden – kanssa täysin yksin. Koulussani oli paljon lapsia, jotka eivät voineet hyvin. Muistan isäni monta kertaa puhuneen siitä, että ketään ei saa jättää yksin, että apua tarvitsevia on autettava ja vastuu siitä on yhteinen. Hänen mukaansa tärkeintä oli säilyttää herkkyys nähdä ja tunnistaa toisen hätä ja auttaa, vaikka toinen ei sitä itse hoksaisi pyytää.

Kiinnostuin koulussa yhteiskuntaopista. Yksi tuolloisista opettajistani pani tämän merkille ja kannusti, haastoi pohtimaan yhteiskuntaa, sen rakenteita ja politiikkaa syvemmin. Hän samalla tavallaan osoitti minulle, etten ollut yhdentekevä ja että ajatuksillani oli merkitystä. Se tuntui hyvältä, sillä olin koulukiusattu ja melko yksinäinen. Kun myöhemmin ymmärsin, että minulle tärkeistä asioista päätetään joka tapauksessa – olin osallisena tai en – syntyi halu olla itse mukana vaikuttamassa. Lopulta politiikasta tuli keino suunnata omaa energiani rakentavalla tavalla eteenpäin. Ympärilläni oli muutamia aikuisia rohkaisemassa. Niinpä uskalsin ottaa kantaa ja tuoda omia näkemyksiäni esille. Ratkaisevassa asemassa olivat siis ne aikuiset, jotka jaksoivat kiinnittää huomiota ja tuuppia epävarmaa eteenpäin.

Tänä päivänä yhteiskunnassa on paljon lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat lähelleen välittäviä aikuisia. Mielestäni tehtävämme on tukea vanhempia ja perheitä, mutta tarvittaessa myös varmistaa, ettei kukaan nuori jää yksin. Moni ihminen etsii itseään ja polkuaan läpi elämän. Yhteiskunnassa on varmistettava, että jokaisella nuorella on yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet löytää omat vahvuutensa, saada tukea ja ohjausta eteenpäin. Erityistä huomiota on kiinnitettävä niihin nuoriin, joiden eväät elämään ovat jo lähtökohtaisesti heikot.

Inton puheenjohtajana olen ylpeä toimijakentästämme, joka tekee arvokasta työtä juuri näiden perimmäisten asioiden äärellä. Olen iloinen siitä, että monet hallitusohjelman kirjaukset tukevat yhteisiä tavoitteitamme. Näitä ovat erityisesti oppivelvollisuuden laajentaminen ja toisen asteen maksuttomuus, oppilashuollon ja nuorisotyön vahvistaminen, lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen parantaminen sekä harrastustakuu. On tärkeää pitää kiinni siitä, että nämä toimet saadaan lainsäädännön kautta käytäntöön ja että niille varataan riittävästi resursseja. Koronakriisin aikana ja sen jälkeen on varmistettava, ettei 1990-luvun laman yhteydessä tehtyjä virheitä enää toisteta.

Jokainen meistä innostuu jostakin. Pidetään huolta, että kaikilla on mahdollisuus löytää ja toteuttaa unelmansa ja elää omannäköistä elämää.

Riitta Mäkinen
Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n puheenjohtaja, kansanedustaja

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry