Kun nuori siirtyy työelämään – materiaaleja ja koulutusta työpaikoille ja ohjaustyön tueksi

Tukea nuorten työelämään siirtymiseen esihenkilöille ja oppilaitoksiin 

Nuorella aikuisella on monia tuentarpeita työuransa alussa. Nuorta tukemalla autetaan mukaan työelämään ja pidetään huoli nuoren työntekijän jaksamisesta. Uuden oppiminen, työelämätaitojen harjoittelu, työyhteisön hiljaisen tiedon omaksuminen ja työyhteisön jäseneksi kasvaminen vaativat aikaa ja ylimääräistä ponnistelua. Työelämään siirtymisen kanssa samaan elämänvaiheeseen osuvat monet nuoruuteen liittyvät myllerykset: itsenäistyminen, henkilökohtaisen talouden hallinta, asumisratkaisut, perhe- ja parisuhdeasiat, identiteettikysymykset ja oman tulevaisuuden suunnittelu loputtomien vaihtoehtojen maailmassa.  

Johtamisella on merkittävä vaikutus siihen, millaiseksi nuoren työntekijän ensimmäiset kokemukset työelämästä muodostuvat. Sosiaalisesti vahvistava esihenkilötyö sitouttaa työyhteisöön, vahvistaa nuoren työntekijän ammatillista kasvua ja parantaa tuloksellisuutta. Vajaaksi jäänyt perehdytys, tiimiytymisen puute ja yksin jääminen taas voivat johtaa työn merkityksellisyyden puuttumiseen, sairaslomiin tai jopa työpaikan vaihdoksiin.  Nuorista työntekijöistä huolehtiminen lisää työnantajan houkuttelevuutta, toimii pitovoimatekijänä ja lisää työnantajan yhteiskuntavastuullisuutta.

Onnistunut ohjaus ja tuki oppilaitoksessa sujuvoittaa osaltaan tärkeää nivelvaihetta opiskelun ja työelämän välissä. Opintoihin, työssäoppimiseen ja työllistymiseen liittyvissä ohjauskeskusteluissa voikin hyödyntää sosiaalisesti vahvistavaa työotetta sekä sen tueksi etsivässä nuorisotyössä ja työpajatoiminnassa kehitettyjä materiaaleja.  Sosiaalisen vahvistamisen työotteessa on tunnistettu keskeyttämis- ja putoamisriskiin liittyvät riskitekijät, joten oppilaitokset todella hyötyvät sen käyttöönototosta.

KUVA © Laura Oja / Noon Kollektiivi

Mikä on Sosiaalisen vahvistamisen työkalupakki? Tietoa ja materiaalia nuoren kohtaamiseen

Nuoli – nuori mieli työyhteisössä -hanke tarjoaa nuoren työntekijän tukemiseen Sosiaalisen vahvistamisen työkalupakkia. Sähköiselle alustalle koottu työkalupakki pitää sisällään informatiivisia videoita sekä materiaaleja nuorten kohtaamistilanteisiin – materiaalin avulla pystyt kehittämään sosiaalisesti vahvistavaa työotettasi. Työkaulupakista on saatavilla oma versio suoraan työelämän tarpeisiin sekä ohjausalan ammattilaisille, opiskeluhuoltoon ja oppilaitosnuorisotyöhön. Työkalupakista, siihen liittyvästä koulutuksesta ja tuesta sekä materiaalipaketista vastaa Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry.  

Ilmoittaudu mukaan:

Julkaisemme pian ilmoittautumislinkin sekä tarkemmat ohjeet Sosiaalisen vahvistamisen työkalupakin käyttöönottoon liittyen. Aloitustapaamiset järjestetään keväällä 2025.

Mitä saat, kun otat käyttöön sosiaalisen vahvistamisen työkalupakin?

Työkalupakin käyttöönottoon sekä sisältöihin on tarjolla tukea ja vinkkejä! Käyttö alkaa kartoituskyselyllä, jonka avulla saat vinkkejä työkalupakin käyttöön. Työelämässä toimivat saavat lisäksi käyttöönsä henkilöstölle teetettävän nimettömän kyselyn vastaukset. Osallistujat kokoontuvat keväällä 2025 aloitustapaamiseen Teamsissa, jossa perehdytään materiaaliin, sen käyttöön ja keskustellaan sosiaalisesti vahvistavasta työskentelystä. Aloitustapaamisen jälkeen työkalupakin sisältö on käytettävissä ja osallistujille toimitetaan materiaalipaketti.

Työkalupakki tarjoaa tietoa ja sisältöä seuraaviin teemoihin:

  • Mitä on sosiaalinen vahvistaminen?
  • Arjen- ja elämänhallinnan tukeminen
  • Itsetuntemuksen vahvistaminen
  • Sosiaalisten taitojen ja yhteisöllisyyden edistäminen
  • Oppimis- ja työelämävalmiuksien tukeminen
  • Sosiaalisesti vahvistavat materiaalit

Tarjoamme prosessin aikana vapaaehtoisen vertaistuellisen keskustelutilaisuuden Teamsissa, jossa osallistujilla on mahdollisuus kysyä, pohtia ja kehittyä yhdessä. Hankkeen loppupuolella syksyllä 2025 osallistujat vastaavat loppu- ja palautekyselyyn, jonka avulla heille tarjoutuu mahdollisuus arvioida omaa oppimistaan ja hanketoiminta saa arvokasta tietoa sosiaalisen vahvistamisen soveltuvuudesta työelämään ja oppilaitosten ohjaustoimintaan.

KUVA © Laura Oja / Noon Kollektiivi

Mitä on sosiaalinen vahvistaminen? 

Mistä sosiaalisessa vahvistamisessa sitten on kyse? Se on nuorisotyön ammattilaisten keskuudessa syntynyt työskentelytapa, joka perustuu luottamukseen, rinnallakulkemiseen ja yhteisöllisyyteen. Työotteen taustalla on ajatus siitä, että nuori on oman elämänsä paras asiantuntija, ja tämän minäpystyvyyttä ja arjenhallintaa vahvistamalla luodaan kestävä pohja hyvinvoinnille sekä kasvulle ja kehittymiselle yksilönä, työntekijänä ja yhteiskunnan jäsenenä.  

Sosiaalinen vahvistaminen ei ole yksittäinen menetelmä. Se on kohtaamisen ja yhdessä tekemisen tapa, jonka tueksi on syntynyt laaja valikoima materiaaleja. Into on vuosien ajan kouluttanut haavoittuvassa asemassa olevien nuorten kanssa työskenteleviä etsiviä nuorisotyöntekijöitä ja työpajatoiminnan ammattilaisia sosiaalisesta vahvistamisesta. Nuoli – nuori mieli työyhteisössä -hankkeen kautta voimme nyt tarjota materiaaleja ja koulutuksia sähköisellä Claned-alustallamme työyhteisöihin ja opiskelijoiden kanssa tehtävään ohjaustyöhön sopivalla tavalla.  
 

Haluaisiko työpaikkanne kehittää mieliystävällisyyttään?

NUOLI-hankkeessa tarjotaan myös mahdollisuutta suorittaa myös työyhteisöissä MIELI Suomen mielenterveys ry:n ylläpitämää Hyvän mielen työpaikka -merkkiä. Merkkiprosessi ohjaa työyhteisöjä kehittämään käytäntöjään mieliystävällisiksi sekä antaa käytännön vinkkejä mielenterveyden tukemiseen työpaikoilla.

Nuoli – nuori mieli työyhteisössä -hanke liittyy Suomen kestävän kasvun ohjelmaan, jolla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelman rahoitus tulee EU:n elpymisvälineestä (Next Generation EU) ja rahoituksen on myöntänyt sosiaali- ja terveysministeriö osana RRP5-pakettia. 

Hanketyön tavoitteena on vahvistaa työyhteisöiden ja esihenkilöiden kykyä vastaanottaa ja tukea nuoria, työuran alussa olevia henkilöitä sekä vahvistaa työyhteisöjen mieliystävällisyyttä. Hankkeen toteuttavat Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry sekä MIELI Suomen mielenterveys ry. 

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry