Rinnakkaiseminaarit

Miten Suomi voi? Rumia lukuja suomalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä

Stina Oksa

Stina Oksa
Erityisasiantuntija
Sosiaali- ja terveysministeriö

Seminaarissa herätellään kuulijaa pohtimaan tilastojen kautta väestön rumia lukuja, eli miltä näyttävät väestön hyvinvointi ja terveydentila yhteiskunnassamme? Seminaarissa käsitellään väestödatan niitä rumia lukuja, joita kukaan ei halua nähdä, mutta ansaitsevat myös tulla nähdyiksi, kuten mielenterveys, päihteet, kuolinsyyt, lastensuojelu ja syrjäytyneet nuoret.

Edellä mainittuja ilmiöitä lähestytään kuvaamalla viime aikaisia kehityssuuntia ja muutoksia tilastoissa. Rumien lukujen taustalla vaikuttavia ilmiöitä havainnollistetaan myös läpikäymällä mahdollisia eri taustatekijöitä sekä tarkastelemalla ilmiöitä alueellisesti. Seminaarin lopussa pohditaan, miten rumia lukuja voitaisiin tulevaisuudessa kaunistaa ja mitä eri ratkaisuja tähän olisi tarjolla.

Vaikutukset esiin – vakuuttavaa viestintää ja vaikuttamistyötä

Reetta Pietikäinen
Asiantuntija: laatutyö
Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry

Ruth Bamming
Erityisasiantuntija
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Matti Hulkkonen
Toiminnanohjaaja
Lahden kaupunki Nuorisopalvelut

Tuire Luostarinen
Työpajatoiminnan kehittämishankeen projektipäällikkö
Vantaan kaupunki, nuoriso- ja yhteisöpalvelut / nuorten työpajatoiminta

Etsivältä nuorisotyöltä ja työpajapalveluilta odotetaan yhä vahvempaa laatua ja vaikuttavuutta. Miten kertoa työstä ja sen tuloksista? Vaikutusten todentaminen ja niistä viestiminen on entistä tärkeämpää, kun palvelurakenteet ovat murroksessa ja toiminnan rahoitukseen kohdentuu yhä suurempia leikkauspaineita.

Miten saada kaikki irti omista Sovari-tuloksista ja PAR-tiedoista? Miten tehdä vakuuttavaa viestintää ja vaikuttamistyötä? Rinnakkaisseminaarissa nostetaan esille toiminnan vaikutusten kuvaamisen tapoja ja niiden hyödyntämistä. Omista kokemuksistaan ja hyvistä käytännöistään kertovat etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan edustajat. Tule kuulemaan ja keskustelemaan vaikuttavuudesta, viestinnästä ja vaikuttamistyöstä!

Mikä tekee nuorelle asunnosta kodin? Nuorten asumisen ajankohtaiset ilmiöt

Reetta Mannonen
järjestötoiminnan asiantuntija
Nuorisoasuntoliitto NAL ry

Hannele Sorri
projektipäällikkö (HIMA-hanke)
Nuorisoasuntoliitto NAL ry

Miltä nuorten asuminen näyttää tässä ajassa? Nuorisoasuntoliitto NAL ry:n seminaarissa pureudutaan nuorten asumisen ajankohtaisiin tutkimuksiin ja ilmiöihin, sekä keskustellaan kodin ja hyvinvoinnin välisistä yhteyksistä.

Mikä tekee nuorelle asunnosta kodin? Millaisin moninaisin tavoin nuorten asumista tulisi käsitellä, jotta varmistamme että jokaisella nuorella on koti, josta käsin elää omannäköistä elämää? Luvassa on ajankohtaista tietoa, yhteisiä oivalluksia ja konkreettisia ideoita nuorten asumisen ja kotihyvinvoinnin tukemisesta.

Kaikkihan me ollaan vähän ADHD! Ostaisin siis yhden diagnoosin kiitos

Samuli Kaukonen
Etsivä nuorisotyöntekijä, ADHD-liiton kokemustoimija
Hämeenkyrön kunta

Netti kertoo meille, että ADHD on muoti-ilmiö ja näillä 5 helpolla kikalla pääset siitä eroon. Onko se näin? Miten työntekijän ADHD vaikuttaa asiakastyöhön? Entä sitten kun myös asiakkaalla on ADHD?

Tule kuuntelemaan kokemustarina ja keskustelemaan yhdessä aiheesta. Seminaari tarjoaa ajateltavaa ja kokemuksia asiakastyöstä.

Tekoäly ja vertaisuus – avaimia nuorten digitaalisten taitojen ja osallisuuden vahvistamiseen

Pilar Tapio
Projektipäällikkö, Digiosallisuus -hanke
Diakonissalaitos, Vamos

Panu Räsänen
Projektisuunnittelija
Helsingin kaupunki

Rinnakkaisseminaari käsittelee digitalisaation paradokseja ja sen vaikutuksia nuorten osallisuuteen. Vaikka teknologian kehitys voi vahvistaa nuorten toimijuutta, se myös syrjäyttää helposti heikoimmassa asemassa olevia, kuten NEET-tilanteessa olevia nuoria.

Tilaisuudessa pohditaan, miten etsivä nuorisotyö ja nuorten työpajat voivat auttaa nuoria tarttumaan digitalisaation tuomiin mahdollisuuksiin ja miten tekoälyä voidaan hyödyntää nuorten ohjauksessa. Keskustelu pureutuu myös siihen, mitä nuorten digitaaliset taidot todella ovat, miten niitä voidaan kehittää ja miten nuoret itse voivat toimia digitaitojen edistäjinä. Saat käytännön vinkkejä digitaalisten taitojen käsittelyyn ja nuorten kannustamiseen vertaisoppimisen avulla.

Nuorten huumekuolemien teematutkinta – tulokset ja suositukset

Hanna Tiirinki
Johtava tutkija
OTKES

Nuorten huumekuolemat ovat yhteiskunnan musta piste ja yhä useampi nuori kuolee huumeisiin. Mikä mättää maailman onnellisimman kansan hyvinvointipalvelujärjestelmässä?

Miksi yhä useampi nuori kohtaa tapaturmaisen huumekuoleman? Millaisilla keinoilla huumekuolemia voidaan ennaltaehkäistä? Tule kuulemaan OTKESn teematutkinnasta sekä sen tuottamista tuloksista ja suosituksista.

Sosiaalinen vahvistaminen muuttuvassa palvelujärjestelmässä

Timo Kontio
Toiminnanjohtaja
Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry

Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ovat olleet keskeisessä roolissa 2010-luvun suomalaisessa palvelujärjestelmässä auttamassa syrjäytymisvaarassa olevia. Maailma muuttuu ympärillä ja samalla myös lainsäädäntö. Orpon hallitusohjelmassa molemmat toiminnot mainitaan erikseen ja niitä halutaan kehittää. Kuitenkin hyvinvointialueuudistuksen ja TE-uudistuksen myötä, samoin kuin Orpon hallituksen tekemien leikkauspäätösten äärellä mannerlaatat järisevät.

Miltä näyttävät sosiaalisen vahvistamisen työmuotojen rooli ja positio jatkossa? Mihin suuntaan toimintojen pitäisi kehittyä? Mitä pitää ottaa huomioon ja mihin valmistautua? Tule kuuntelemaan ajankohtaisimmat uutiset ja keskustelemaan uhkista ja mahdollisuuksista kanssamme!

Uskovia, uushenkisiä, uskonnottomia? Nuorten katsomusten moninaiset muodot Suomessa

Jussi Sohlberg
Tutkimuskoordinaattori
Kirkon tutkimus ja koulutus

Teemu Pauha
Uskontotieteen ja islamin tutkimuksen dosentti, islamilaisen teologian yliopistonlehtori
Helsingin yliopisto

Suomen uskonnollinen kenttä on voimakkaassa muutoksessa. Näemme yhtäältä voimistuvaa maallistumista, kun Suomen evankelis-luterilainen kirkko menettää jäseniä ja uskonnottomuus yleistyy. Samalla suomalainen uskonnollisuus on voimakkaasti monimuotoistumassa esimerkiksi maahanmuuton ja uushenkisten virtausten vaikutuksesta.

Käsittelemme rinnakkaiseminaarissa näitä muutoksia erityisesti nuorten kannalta: Millaisia muutoksia nuorten katsomuksissa on havaittavissa? Mikä on nuorten suhde uskonnollisiin uskomuksiin? Onko nuorten miesten ja naisten uskonnollisuudessa eroa? Nuorten uskonnollisen yleiskuvan lisäksi keskitymme erityisesti musliminuoriin: Miten musliminuorten katsomukset ja arvot eroavat muiden nuorten vastaavista? Entä miten ne eroavat heidän vanhempiensa näkemyksistä? Millaista on suomalaisten musliminuorten islam?

Kunnallisen nuorisotyön tilannekuvaa etsimässä

Juha Leskinen
Tutkija
Nuorisotutkimusseura, Osaamiskeskus Altius

Nuorisotutkimusseura johtaa uutta osaamiskeskus Altiusta tehtävänään koota nuorisotyön toteutumista koskeva tilannekuva. Seminaarissa kuulette miten Altiuksessa edistetään osaamiskeskuksen tavoitteita, ja miten kunnallisen nuorisotyön tilannekuvaa rakennetaan.

Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ovat tärkeitä toimintoja nuorisotyön kentällä, ja seminaarissa pääsette myös tuomaan toiveitanne ja ajatuksianne esille niiden paikasta tilannekuvan palapelissä. Missä etsivä nuorisotyö kulkee tällä hetkellä? Mihin suuntaan työpajatoiminta on menossa?

Förstå och bemöta ätstörningar – Syömishäiriöiden ymmärtäminen ja niihin reagoiminen

Rasmus Isomaa
Docent i utvecklingspsykologi, psykoterapeut, specialist i behandling av ätstörningar – Kehityspsykologian dosentti, psykoterapeutti, syömishäiriöhoidon erityisasiantuntija
Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue

Många unga uttrycker idag illamående och osäkerhet genom olika former av ätstörningar. Rasmus kommer att föreläsa om hur vi kan förstå dessa problem och bakomliggande svårigheter, så som negativ självbild och kroppsmissnöje.

Därtill kommer föreläsningen att fokusera på hur vi som professionella kan bemöta unga och deras anhöriga på ett sätt som främjar en känsla av hanterbarhet och förändring.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry