Budjetti ja rahoitus
Into vaikuttaa etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan valtionrahoitukseen mm. valtion talousarvioon, budjettiriiheen ja kehysriiheen liittyvän vaikuttamistyön avulla. Into pyrkii vahvistamaan etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan toimintaedellytyksiä.
Budjettiriihi 2024
Koronan myötä nuorten välinen eriarvoisuus on kasvanut. Pandemiaolojen jälkivaikutuksina nuorten mielenterveysongelmat, kotiin vetäytyminen sekä rikos- ja päihdekäyttäytyminen tulevat nuorisotyössä nyt näkyviin aiempaakin vakavampina ilmiöinä. Tilanteet ovat vaikeutuneet erityisesti niillä nuorilla, joilla jo ennestään on ollut haasteita. Samaan aikaan kevään 2024 kehysriihen päätösten seurauksena nuorisoalaan kohdentuu merkittävä rahoitusleikkauspaine.
Etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan rahoitukset ovat kuitenkin tällä erää asettumassa vuoden 2024 tasolle, jolloin rahoitusta jo leikattiin aiemmista vuosista (ks. Inton kooste). Valtiovarainministeriön talousarvioesitys leikkaisi kyllä nuorisoalalta muulla tavoin hyvin laajalti. Esimerkiksi nuorisoalan kansalaisjärjestöjen rahoitus heikkenisi kuudesosalla. Opetus- ja kulttuuriministeriö puolestaan on omassa esityksessään jättänyt suurimmat leikkaukset poliitikkojen tehtäväksi.
Esityksiä yhdistävät leikkaukset nuorisoalan kehittämisestä ja yleisistä toiminnan edellytyksistä, kuten nuorisokeskuksilta. Suomalainen nuorisotyö on kansainvälisesti vertailtuna poikkeuksellisen osaavaa ja ammatillista. Sillä on oma vakiintunut paikkansa nuorten elämässä. Suunnitelluilla leikkauksilla on suora vaikutus nuorten arkeen ja hyvinvointiin, mutta päätöksenteon tueksi ei ole tehty vaikuttavuusarvioita.
On ristiriitaista, että nuorilta halutaan leikata, kun samaan aikaan julkinen keskustelu nuoria kohtaan on huolta kantavaa ja esiin nousee jatkuvasti ratkaisua vaativia ongelmia. Kuka oikeasti auttaa huolehtimaan nuorten kasvusta, itsenäistymisestä ja osallisuudesta yhteiskuntaan?
Inton terveiset vuoden 2024 budjettiriiheen
1. Etsivästä nuorisotyöstä ei saa leikata!
- Etsivä nuorisotyö on vaikuttava keino vähentää nuorten syrjäytymistä ja tuottaa yhteiskuntaan toivoa, luottamusta ja yhdenvertaisempia mahdollisuuksia.
- Toiminnan määrärahat ovat jäämässä pysyvästi alle vuoden 2019 tason. Kustannuskehityksen ja kuntien yleisen taloustilanteen vaikeutuessa myötä etsivien nuorisotyöntekijöiden toimintaedellytykset heikkenevät jatkuvasti. Kierre on katkaistava.
2. Työpajatoiminnan rahoitusta on korotettava!
- Työpajatoiminta on tuloksellinen keino edistää osallisuutta ja työllisyyttä.
- Rahoitusta on suunnitelmallisesti korjattava, jotta hallitusohjelman tavoitteet voidaan saavuttaa.
- Nuorten työpajatoiminnan rahoituksen on mahdollistettava myös oppivelvollisten tarpeet.
3. Nuorisoalan kansalaisjärjestöjen toimintaedellytykset on turvattava!
- Merkittävä osa suomalaisesta nuorisotyöstä ja sen kehittämisestä tehdään kansalaisjärjestöissä.
- Järjestöjen avustuksia leikkaamalla erityisesti nuorten omaehtoinen toiminta ja toimijoiden keskeinen vahvuus, eli joustavuus heikkenevät.
- Hyvinvoivista nuorista kasvaa hyvinvoivia aikuisia! Nuorten kasvava pahoinvointi on uhka myös taloudelle, jos siihen ei puututa ajoissa.
Hyödyllisiä linkkejä
- Inton lausunnot valtion talousarviosta
- Inton arvio Opetus- ja kulttuuriministeriön budjettiesityksestä