Ajankohtaista
-
Koronavuosi on heikentänyt etsivässä nuorisotyössä ja työpajoilla työskentelevien hyvinvointia
Julkaistu:Haastavaa kohtaamistyötä nuorten parissa tekevistä ammattilaisista merkittävä osa ei usko työskentelevänsä viiden vuoden päästä samoissa tehtävissä. Into kartoitti kyselyllä etsivien nuorisotyöntekijöiden ja työpajoilla työskentelevien työhyvinvointia. Ammattilaisilta kysyttiin, miten koronavuosi on vaikuttanut työn tekemiseen ja millaisten asioiden koetaan vaikuttavan työhyvinvointiin. Kyselyyn vastasi yli 250 etsivässä nuorisotyössä ja työpajoilla työskentelevää ammattilaista.
-
Ehdota jäsentä Inton hallitukseen
Julkaistu:Inton jäsenorganisaatioilla on nyt mahdollisuus tehdä esityksiä hallituksen jäseniksi! Ehdotukset hallituksen jäseniksi tulee jättää 15.10.2021 mennessä. Syyskokouksessa 17.11.2021 valitaan hallituksen puheenjohtaja vuosille 2022-2023 ja valitaan erovuoroisten hallituksen jäsenten tilalle kolme varsinaista jäsentä vuosille 2022–2023 ja kolme varajäsentä vuodelle 2022.
-
Innostumisen hetkiä
Julkaistu:Mistä sinä innostut? Kysymykseen vastaavat Inton blogissa etsivässä nuorisotyössä ja työpajoilla työskentelevät, nuoret, valmentautujat, yhteistyökumppanit, päättäjät sekä intolaiset itse. Tällä kertaa haasteen saa Inton asiantuntija Riitta Kinnunen, joka innostuu Lapin luonnon ohella kuluvana syksynä Intossa vastuullaan olevien etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan vaikutuksia ja laatua todentavien työkalujen uudistuksista.
-
Into: Nuoret pois pitkäaikaiselta toimeentulotuelta, lisää yhteistyötä ja tukeen joustoa
Julkaistu:Toimeentulotukilakia uudistetaan. Sosiaali- ja terveysministeriön toimeentulotukityöryhmä ehdottaa loppumietinnössään muutoksia toimeentulotuen lainsäädäntöön ja toimeenpanoon. Into jätti lausunnon loppumietinnöstä lausuntopalvelu.fi-järjestelmän kautta. Lausuntoa varten Into keräsi näkemyksiä etsivän nuorisotyön ja työpajojen toimijoilta.
-
Oman jutun äärellä
Julkaistu:Miten sinä olet löytänyt oman juttusi? Kuka tai mikä on auttanut sinua polulla kohti omia unelmia? Mitä yhteiskunnassa pitäisi tehdä, jotta jokainen saisi mahdollisuuden elää omannäköistä elämää? Into haastaa etsivän nuorisotyön, työpajat, nuoret, valmentautujat, yhteistyökumppanit ja päättäjät vastaamaan. Tällä kertaa oman polun löytämistä pohtii nuorten mielenterveyden asiantuntija Katri Peräaho MIELI ry:stä.
-
Etsivä nuorisotyö on itsenäistyville nuorille kuin neuvola tuoreille vanhemmille.
Julkaistu:Muistatko, miltä tuntui itsenäistyä? Nukkua ensimmäinen yö omassa kodissa? Miettiä kaupassa, mitä voit ostaa, jotta rahat riittävät? Ennen kaikkea - muistatko, kuka sinua silloin auttoi?
Lue uutinen ”Etsivä nuorisotyö on itsenäistyville nuorille kuin neuvola tuoreille vanhemmille.”
-
1+1+1 = paljon enemmän kuin kolme
Julkaistu:Mistä sinä innostut? Kysymykseen vastaavat Inton blogissa etsivässä nuorisotyössä ja työpajoilla työskentelevät, nuoret, valmentautujat, yhteistyökumppanit, päättäjät sekä intolaiset itse. Tällä kertaa haasteen saa Inton työpajatoiminnan alueellisen työn asiantuntija Anne Välimaa, joka paljastaa oman intonsa sekä ajankohtaisia kuulumisia työpajatoiminnan laatukriteerityöstä.
-
En osaa, en opi enkä ainakaan mene opiskelemaan!
Julkaistu:Osaamista kertyy monenlaisissa ympäristöissä ja sen näkyväksi tekeminen on tärkeää itseluottamuksen vahvistumisen kannalta. Into on mukana Sitran #OsaaminenNäkyviin -viikoilla 30.8.-12.9. ja julkaisee viikkojen aikana tietoiskuja ja blogeja osaamisen vahvistamisesta ja tunnistamisesta etsivässä nuorisotyössä ja työpajatoiminnassa. Joensuun Nuorisoverstas ry:n toiminnanjohtaja Ulla Mänttäri-Tikka päättää Inton #OsaaminenNäkyviin -viikkojen blogisarjan kuvaamalla osaamisen kertymistä ja tunnistamista työpajaympäristössä.
Lue uutinen ”En osaa, en opi enkä ainakaan mene opiskelemaan!”
-
Etsivä löytää nuoren piileviä taitoja ja mahdollisuuksia
Julkaistu:Osaamista kertyy monenlaisissa ympäristöissä ja sen näkyväksi tekeminen on tärkeää itseluottamuksen vahvistumisen kannalta. Into on mukana Sitran #OsaaminenNäkyviin -viikoilla 30.8.-12.9. ja julkaisee viikkojen aikana tietoiskuja ja blogeja osaamisen vahvistamisesta ja tunnistamisesta etsivässä nuorisotyössä ja työpajatoiminnassa. Inton asiantuntija Riitta Kinnunen kirjoittaa siitä, millaista tukea nuoret kokevat saaneensa etsivältä nuorisotyöntekijältä omien vahvuuksien ja osaamisen kartoittamiseen.
Lue uutinen ”Etsivä löytää nuoren piileviä taitoja ja mahdollisuuksia”
-
Puhutaanko rahasta?
Julkaistu:Nuorisotyön toimintamuotojen, kuten etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan, rahoitus koostuu useista lähteistä ja jokainen lähde on toiminnan jatkuvuuden kannalta elintärkeä. Miksi nuorisotyö tarvitsee niin kuntien kuin valtion tukea ja mitä niiden myöntämillä avustuksilla tehdään? Puhutaan rahasta Asikkalan kunnan nuorisovastaava, Henna Rautavuo-Hätösen, johdolla.
-
Uuden oppimista Edurolla
Julkaistu:Osaamista kertyy monenlaisissa ympäristöissä ja sen näkyväksi tekeminen on tärkeää itseluottamuksen vahvistumisen kannalta. Into on mukana Sitran #OsaaminenNäkyviin -viikoilla 30.8.-12.9. ja julkaisee viikkojen aikana tietoiskuja ja blogeja osaamisen vahvistamisesta ja tunnistamisesta etsivässä nuorisotyössä ja työpajatoiminnassa. 28-vuotias mies kertoo omista oppimiskokemuksistaan Eduro-säätiön Digi-pajalla Lapissa.
-
Maanpuolustusmitali etsivä nuorisotyöntekijä Noora Kuuskoskelle Aikalisätoiminnasta nuorten hyväksi
Julkaistu:Torstaina 26.8.2021 eräs etsivä nuorisotyöntekijä sai kokea koko etsivän nuorisotyön kenttää ilahduttaneen juhlahetken, joka sadoista sosiaalisessa mediassa esitetyistä onnitteluista päätellen ei jättänyt ketään kylmäksi. Puolustusvoimat palkitsi Noora Kuuskosken maanpuolustusmitalilla työstä, jota hän etsivänä nuorisotyöntekijänä on vuosien ajan tehnyt niin yksittäisten nuorten kuin yleisesti suomalaista yhteiskuntaa palvelevien tehtävien hyväksi. Harvinaislaatuista palkitsemista voidaan pitää tunnustuksena myös etsivän nuorisotyön ja Aikalisä-toimintamallin kansalliselle merkitykselle.
-
Tuloksellista yhteistyötä opinnollistamisen avulla
Julkaistu:Osaamista kertyy monenlaisissa ympäristöissä ja sen näkyväksi tekeminen on tärkeää itseluottamuksen vahvistumisen kannalta. Into on mukana Sitran #OsaaminenNäkyviin -viikoilla 30.8.-12.9. ja julkaisee viikkojen aikana tietoiskuja ja blogeja osaamisen vahvistamisesta ja tunnistamisesta etsivässä nuorisotyössä ja työpajatoiminnassa. Laatupäällikkö Susanna Uusitalo PAIKKOtoiminnasta ja opinnollistamisen asiantuntija Peter Pahlman Intosta kirjoittavat työpajatoiminnan opinnollistamisen mahdollisuuksista.
Lue uutinen ”Tuloksellista yhteistyötä opinnollistamisen avulla”
-
Inton terveiset budjettiriiheen
Julkaistu:Koronaepidemia on kasvattanut työttömyyttä ja lisännyt nuorten pahoinvointia. Syyskuun alun budjettiriihessä tulee panostaa nuorten hyvinvoinnin vahvistamiseen ja syrjäytymisen ehkäisemiseen sekä työllisyyden edistämiseen. Tilanteet ovat vaikeutuneet erityisesti niillä, joilla jo ennestään on ollut haasteita ja palveluvelka on kasvanut. Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä koulutus- ja työelämävalmiuksia vahvistaville palveluille on entistä suurempi tarve.
-
Aiemman työhistorian mielenkiintoinen heijastelu etsivässä nuorisotyössä!
Julkaistu:Enemmän ja enemmän juteltuani kollegojen kanssa kunkin urapoluista, on herännyt kiinnostus siihen, miten muiden alojen aiempi työkokemus tukee osaamista etsivässä nuorisotyössä. Rikas, moninainen työkokemus yhdistettynä riittävään alan koulutukseen tekee etsivistä nuorisotyöntekijöistä alansa timantinkovia ammattilaisia.
Lue uutinen ”Aiemman työhistorian mielenkiintoinen heijastelu etsivässä nuorisotyössä!”
-
Oikeus laadukkaaseen harrastus- ja vapaa-ajantoimintaan kuuluu myös nuorille aikuisille
Julkaistu:Vantaalla herättiin kaksi vuotta siihen, että jokaisella nuorella aikuisella tulee olla mahdollisuus vähintään yhteen mieluisaan harrastukseen yhtä lailla kuin lapsilla ja nuorilla. Keskeisenä ajurina toimintaan oli se, että sen avulla haluttiin tukea etenkin työpajanuoria. Parhaimmillaan toiminta toimii jatkumona pajajaksolle tai tuo nuoria toimintaan sitä kautta. Toimintaa ei lähdetty vain tekemään, vaan haluttiin pureutua tarkemmin siihen, mitä nuoret aikuiset halusivat. Katja Günther ja Mimmi Kosonen Vantaalta kertovat Vantaan kokemuksista matalan kynnyksen harrastustoiminnan järjestämisestä nuorille aikuisille.
-
Mittareille arvoa
Julkaistu:Tuoreet tulokset lähes 7000 nuoren ja aikuisen kokemuksista etsivästä nuorisotyöstä ja työpajatoiminnasta osoittavat, että nuoret ja aikuiset ovat tyytyväisiä palveluista saamaansa apuun. Yli 90 % kokee psykososiaalista vahvistumista etsivässä nuorisotyössä ja työpajatoiminnassa. Tulokset perustuvat Sovari sosiaalisen vahvistumisen mittarilla vuosittain kerättäviin tietoihin. Into julkaisee kesän aikana nuorten ja valmentautujien kirjoituksia heidän kokemuksistaan palveluista sekä etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan ammattilaisten puheenvuoroja sosiaalisesta vahvistamisesta. Sovari on etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan vaikutusmittari, jolla tuotetaan tietoa palveluiden laadusta ja sosiaalisesti vahvistavista vaikutuksista vuosittain. Pääkaupunkiseudun työpajakoordinaattori Veijo Wienkoop tarkastelee blogissaan pääkaupunkiseudun työpajojen Sovari-tuloksia.
-
Into: Uuden erityistehtäväyhtiön kohderyhmää on tarkennettava – päällekkäisyyksiä nykyisten välityömarkkinoiden kanssa vähennettävä
Julkaistu:Into lausui 17.8. hallituksen esityksestä osatyökykyisten työllistämisen erityistehtäväyhtiön ns. Välittäjä Oy:n perustamisesta. Lausuntokierroksella olevan esityksen mukaan Suomeen perustettaisiin valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö, jonka toimialana olisi työllistää haastavassa työmarkkinatilanteessa olevia osatyökykyisiä. Osatyökykyisten työllistämisen edistäminen on tärkeää, mutta tarvitaanko siihen uutta yritystä?
-
Into: Kohtaavat palvelut työnhakuvelvollisuutta tarkoituksenmukaisempia
Julkaistu:Into antoi 15.8. lausunnon työ- ja elinkeinoministeriölle ns. pohjoismaisesta työvoimapalveluiden mallista. TE-palveluiden henkilöstöresurssien lisääminen on tarpeen – mutta onko lisäys edelleenkään riittävä? Työnhakuvelvollisuuden sijaan olennaisinta olisi panostaa ohjauksellisiin TE-palveluihin sekä tarvelähtöisiin valmennus-, kuntoutus- ja työllistämispalveluihin.
Lue uutinen ”Into: Kohtaavat palvelut työnhakuvelvollisuutta tarkoituksenmukaisempia”
-
Oodi yhteistyölle!
Julkaistu:Mikä on etsivän nuorisotyön rooli suhteessa muihin palveluihin? Mikä on etsivän nuorisotyön suhde sosiaalityöhön, Kelaan, Ohjaamoon, mielenterveyspalveluihin tai oppilaitoksiin?